1. Вивчено особливості трансформації ліпідів корму в рубці, зміни їхнього вмісту і жирнокислотного складу в хімусі 12-палої кишки і плазмі крові та інтенсивності синтезу ліпідів у скелетних м’язах телят залежно від віку і при згодовуванні екструдованих концентрованих кормів. 2. Загальний вміст ліпідів у комбікормі, до складу якого входила пшениця (23,8%), ячмінь (23,7%), горох (19%), соняшникова макуха (28%), становить приблизно 7% його маси. Більшу частку ліпідів комбікорму становлять триацилгліцероли (58,87%), далі йдуть, зменшуючись у ряду, вільні жирні кислоти (13,30%), фосфоліпіди (12,71%), етерифікований (6,17%) і вільний (5,69%) холестерол та диацилгліцероли (3,25%). Серед жирних кислот у ліпідах комбікорму переважають лінолева (60,01%) і олеїнова (22,32%) кислоти. 3. Ступінь гідролізу ліпідів і гідрогенізації поліненасичених жирних кислот, що містяться в комбікормі, при його інкубації в рубці телят in situ значно підвищується в період з 60- до 120-денного віку. Ці процеси в комбікормі, виготовленому з екструдованих компонентів, у рубці телят проходять менш інтенсивно, ніж у комбікормі, виготовленому з неекструдованих компонентів. 4. У вмісті рубця телят 60-180-денного віку при згодовуванні комбікорму, виготовленого з екструдованих компонентів, виявлено більший вміст триацилгліцеролів і менший вміст вільних жирних кислот, більший вміст лінолевої і олеїнової кислот та менший вміст стеаринової кислоти, ніж при згодовуванні комбікорму, виготовленого з неекструдованих компонентів. Серед ліпідів у рубці телят 60-180-денного віку переважають фосфоліпіди (46,0-54,9%), далі йдуть, зменшуючись у ряду, НЕЖК (10,7-22,3%), ефіри холестеролу (7,2-13,8%), триацилгліцероли (5,7-12,5%). 5. Згодовування телятам 60-180-денного віку комбікорму, виготовленого з екструдованих компонентів, істотно не впливає на ліполітичну і целюлолітичну активність у вмісті рубця телят, тоді як амілолітична активність при цьому значно знижується. 6. У ліпідах хімусу 12-палої кишки телят на всіх етапах дослідження, особливо 60- і 90-денного віку, виявлено значно більший вміст, ніж у рубці, загальних ліпідів (відповідно 12,9-33,2 і 6,7-7,2%) і більшу частку фосфоліпідів у їх складі (відповідно 75,5-82,6 і 48,2-54,9%) та меншу частку НЕЖК (6,6-8,6 і 10,7-22,3%), триацилгліцеролів (1,2-3,2 і 5,7-12,5%), вільного (1,1-3,1 і 5,3-8,2%) і етерифікованого холестеролу (2,1-5,0 і 7,2-13,8%). 7. У хімусі 12-палої кишки телят при згодовуванні комбікорму, виготовленого з екструдованих компонентів, виявлено більший вміст лінолевої і менший вміст стеаринової кислот, ніж при згодовуванні комбікорму, виготовленого з неекструдованих компонентів. 8. При згодовуванні телятам 60-180-денного віку комбікорму, виготовленого з екструдованих компонентів, у загальних ліпідах плазми крові виявлено більший вміст лінолевої кислоти, ніж при згодовуванні комбікорму, виготовленого з неекструдованих компонентів; різниці в загальному вмісті ліпідів і співвідношенні окремих їх класів при цьому відсутні. 9. У синтезі ліпідів у скелетних м’язах телят in vitro в період з 3- до 6-місячного віку збільшується використання [1-14С]оцтової кислоти і зменшується використання [6-14С]глюкози, а використання [1-14С]пальмітинової кислоти і 3-феніл-[1-14С]аланіну істотно не змінюється. При згодовуванні телятам комбікорму, виготовленого з екструдованих компонентів, у скелетних м’язах телят в умовах in vitro у 90- і 180-денному віці виявлено більш інтенсивний синтез ліпідів з [6-14С]глюкози, у 180-денному віці - з [1-14С]оцтової кислоти і 3-феніл-[1-14С]аланіну. 10. Середньодобові прирости телят, яким згодовували комбікорм, виготовлений з екструдованих компонентів, були на 10,4-11,7% більші, ніж у телят, яким згодовували комбікорм, виготовлений з неекструдованих компонентів. |