Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Біологічні науки / Біохімія


Дзень Євген Олексійович. Трансформація ліпідів корму в організмі телят залежно від віку і при згодовуванні екструдованих концентрованих кормів: дисертація канд. с.-г. наук: 03.00.04 / Інститут біології тварин УААН. - Л., 2003.



Анотація до роботи:

Дзень Є.О. Трансформація ліпідів корму в організмі телят залежно від віку і при згодовуванні екструдованих концентрованих кормів. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук із спеціальності 03.00.04 – біохімія. – Інститут біології тварин УААН, Львів, 2003.

Дисертація присвячена дослідженню ступеня розщеплення та трансформації ліпідів і наявних у їх складі поліненасичених жирних кислот у неекструдованих і екструдованих концентрованих кормах у рубці телят різного віку в умовах in situ і впливу згодовування названих кормів на загальний вміст ліпідів, їх жирнокислотний склад і співвідношення окремих класів ліпідів у вмісті рубця, хімусі 12-палої кишки, плазмі крові і скелетних м’язах телят.

Встановлено зв’язок між підвищенням ліполітичної активності, зменшенням вмісту триацилгліцеролів і збільшенням вмісту вільних жирних кислот і посиленням гідрогенізації С18-поліненасичених жирних кислот у вмісті рубця телят після переходу від прерумінантного типу травлення до румінантного. Згодовування телятам комбікорму, виготовленого з екструдованих компонентів, збільшує вміст триацилгліцеролів і зменшує вміст вільних жирних кислот у рубці, збільшує частку лінолевої кислоти в ліпідах вмісту рубця, хімусу 12-палої кишки і плазми крові телят, підвищує інтенсивність синтезу ліпідів у скелетних м’язах з [1-14С]оцтової кислоти і 3-феніл-[1-14С]аланіну в умовах in vitro.

1. Вивчено особливості трансформації ліпідів корму в рубці, зміни їхнього вмісту і жирнокислотного складу в хімусі 12-палої кишки і плазмі крові та інтенсивності синтезу ліпідів у скелетних м’язах телят залежно від віку і при згодовуванні екструдованих концентрованих кормів.

2. Загальний вміст ліпідів у комбікормі, до складу якого входила пшениця (23,8%), ячмінь (23,7%), горох (19%), соняшникова макуха (28%), становить приблизно 7% його маси. Більшу частку ліпідів комбікорму становлять триацилгліцероли (58,87%), далі йдуть, зменшуючись у ряду, вільні жирні кислоти (13,30%), фосфоліпіди (12,71%), етерифікований (6,17%) і вільний (5,69%) холестерол та диацилгліцероли (3,25%). Серед жирних кислот у ліпідах комбікорму переважають лінолева (60,01%) і олеїнова (22,32%) кислоти.

3. Ступінь гідролізу ліпідів і гідрогенізації поліненасичених жирних кислот, що містяться в комбікормі, при його інкубації в рубці телят in situ значно підвищується в період з 60- до 120-денного віку. Ці процеси в комбікормі, виготовленому з екструдованих компонентів, у рубці телят проходять менш інтенсивно, ніж у комбікормі, виготовленому з неекструдованих компонентів.

4. У вмісті рубця телят 60-180-денного віку при згодовуванні комбікорму, виготовленого з екструдованих компонентів, виявлено більший вміст триацилгліцеролів і менший вміст вільних жирних кислот, більший вміст лінолевої і олеїнової кислот та менший вміст стеаринової кислоти, ніж при згодовуванні комбікорму, виготовленого з неекструдованих компонентів. Серед ліпідів у рубці телят 60-180-денного віку переважають фосфоліпіди (46,0-54,9%), далі йдуть, зменшуючись у ряду, НЕЖК (10,7-22,3%), ефіри холестеролу (7,2-13,8%), триацилгліцероли (5,7-12,5%).

5. Згодовування телятам 60-180-денного віку комбікорму, виготовленого з екструдованих компонентів, істотно не впливає на ліполітичну і целюлолітичну активність у вмісті рубця телят, тоді як амілолітична активність при цьому значно знижується.

6. У ліпідах хімусу 12-палої кишки телят на всіх етапах дослідження, особливо 60- і 90-денного віку, виявлено значно більший вміст, ніж у рубці, загальних ліпідів (відповідно 12,9-33,2 і 6,7-7,2%) і більшу частку фосфоліпідів у їх складі (відповідно 75,5-82,6 і 48,2-54,9%) та меншу частку НЕЖК (6,6-8,6 і 10,7-22,3%), триацилгліцеролів (1,2-3,2 і 5,7-12,5%), вільного (1,1-3,1 і 5,3-8,2%) і етерифікованого холестеролу (2,1-5,0 і 7,2-13,8%).

7. У хімусі 12-палої кишки телят при згодовуванні комбікорму, виготовленого з екструдованих компонентів, виявлено більший вміст лінолевої і менший вміст стеаринової кислот, ніж при згодовуванні комбікорму, виготовленого з неекструдованих компонентів.

8. При згодовуванні телятам 60-180-денного віку комбікорму, виготовленого з екструдованих компонентів, у загальних ліпідах плазми крові виявлено більший вміст лінолевої кислоти, ніж при згодовуванні комбікорму, виготовленого з неекструдованих компонентів; різниці в загальному вмісті ліпідів і співвідношенні окремих їх класів при цьому відсутні.

9. У синтезі ліпідів у скелетних м’язах телят in vitro в період з 3- до 6-місячного віку збільшується використання [1-14С]оцтової кислоти і зменшується використання [6-14С]глюкози, а використання [1-14С]пальмітинової кислоти і 3-феніл-[1-14С]аланіну істотно не змінюється. При згодовуванні телятам комбікорму, виготовленого з екструдованих компонентів, у скелетних м’язах телят в умовах in vitro у 90- і 180-денному віці виявлено більш інтенсивний синтез ліпідів з [6-14С]глюкози, у 180-денному віці - з [1-14С]оцтової кислоти і 3-феніл-[1-14С]аланіну.

10. Середньодобові прирости телят, яким згодовували комбікорм, виготовлений з екструдованих компонентів, були на 10,4-11,7% більші, ніж у телят, яким згодовували комбікорм, виготовлений з неекструдованих компонентів.

Публікації автора:

1. Дзень Є.О., Янович В.Г. Зміни вмісту окремих класів ліпідів у плазмі крові, вмістимому рубця і хімусі 12-палої кишки телят // Наук.-техн. бюл. Ін-ту землеробства і біології тварин (Сер. “Фізіологія і біохімія”). – 1999. – Вип.1(3). – С. 117-119. (Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку і аналіз отриманих результатів та написання статті.)

2. Дзень Є.О., Янович В.Г. Розщеплювання ліпідів комбікормів, виготовлених з екструдованих і неекструдованих компонентів, у рубці телят у різному віці в умовах in situ // Наук.-техн. бюл. Ін-ту біології тварин. – 2000. – Вип.2. – С. 42-45. (Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку і аналіз отриманих результатів та написання статті.)

3. Дзень Є.О., Янович В.Г. Інтенсивність синтезу білків і ліпідів у скелетних м’язах телят при згодовуванні їм екструдованих концентрованих кормів // Наук.-техн. бюл. Ін-ту біології тварин. – 2001. – Вип.1-2. – С. 15-17. (Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку і аналіз отриманих результатів та написання статті.)

4. Дзень Є.О. Зміни амілолітичної, протеолітичної і ліполітичної активності в рубці телят залежно від віку і розщеплюваності крохмалю, протеїну і ліпідів корму // Наук. вісн. Львівської Держ. акад. вет. мед. – 2002. – Т.4, №2, Ч.2. – С. 37-41.

5. Дзень Є.О., Янович В.Г. Вплив згодовування телятам екструдованих концентрованих кормів на гідрогенізацію лінолевої кислоти у рубці // Сільський господар. – 2002. - № 9-10. - С. 13-14. (Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку і аналіз отриманих результатів та написання статті.)

6. Дзень Є.О., Янович В.Г. Використання [1-14С]оцтової кислоти, [6-14С] глюкози і 3-феніл-[1-14С]аланіну у синтезі окремих класів ліпідів у скелетних м’язах телят у різному віці в умовах in vitro при згодовуванні їм екструдованих концентрованих кормів // Наук.-техн. бюл. Ін-ту біології тварин. – 2002. – Вип.4, №1. – С. 54-57. (Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку і аналіз отриманих результатів та написання статті.)

7. Вплив годівлі на вікову динаміку ліпідів у рубці і тонкому кишечнику телят / Є.О. Дзень, В.Г. Янович, В.С. Скварук, В.М. Волторністий // Фізіол. журн. – 1998. – Т.44, №3. – С. 229. (Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку, аналіз отриманих результатів та написання тез.)

8. Вікові особливості травлення в рубці і тонкому кишечнику телят і деякі фактори його регуляції / В.С. Скварук, В.М. Волторністий, В.Г. Стояновський, Є.О. Дзень, Л.В Клепач // Тези доп. міжнар. конф. “Біологічні основи живлення сільськогосподарських тварин”. – 1998. – С. 20-21. (Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку і аналіз отриманих результатів.)