Анотація до роботи:
Приймак О.О. Відономастичний словотвір у сфері термінології та номенклатури (на матеріалі кулінарної лексики). – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук за спеціальністю 10.02.01 – українська мова. – Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна, Харків, 2003. Дисертацію присвячено системі творення відономастичних кулінарних термінів і номенів, що функціонують в українській мові. У роботі встановлено словотвірні особливості групи спеціальної кулінарної лексики, простежено залежність вибору способів деривації від семантичної групи ономата, що послужив твірною основою, від об’єкта творення (терміна чи номена), а також від мови, у якій утворювалася одиниця спеціальної лексики. З’ясовано, що найбільш продуктивним є утворення лексико-синтаксичних дериватів (номінативних словосполучень). Найбільшою семантичною групою кулінарних термінів і номенів є група назв напоїв, а з точки зору походження переважають англомовні утворення; одночасно ці групи виявляють найбільшу різноманітність словотвірних типів. Виявлені основні види мотиваційних ознак (причини вибору конкретного ономата як твірної основи). Встановлено, що спосіб засвоєння іншомовних термінів залежить від первісного способу творення, використаного в мові-першоджерелі. |