Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Філологічні науки / Українська мова


Приймак Олена Олександрівна. Відономастичний словотвір у сфері термінології та номенклатури (на матеріалі кулінарної лексики): Дис... канд. філол. наук: 10.02.01 / Харківський національний ун-т ім. В.Н.Каразіна. - Х., 2002. - 252 арк. - Бібліогр.: арк. 209-230.



Анотація до роботи:

Приймак О.О. Відономастичний словотвір у сфері термінології та номенклатури (на матеріалі кулінарної лексики). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук за спеціальністю 10.02.01 – українська мова. – Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна, Харків, 2003.

Дисертацію присвячено системі творення відономастичних кулінарних термінів і номенів, що функціонують в українській мові. У роботі встановлено словотвірні особливості групи спеціальної кулінарної лексики, простежено залежність вибору способів деривації від семантичної групи ономата, що послужив твірною основою, від об’єкта творення (терміна чи номена), а також від мови, у якій утворювалася одиниця спеціальної лексики. З’ясовано, що найбільш продуктивним є утворення лексико-синтаксичних дериватів (номінативних словосполучень). Найбільшою семантичною групою кулінарних термінів і номенів є група назв напоїв, а з точки зору походження переважають англомовні утворення; одночасно ці групи виявляють найбільшу різноманітність словотвірних типів. Виявлені основні види мотиваційних ознак (причини вибору конкретного ономата як твірної основи). Встановлено, що спосіб засвоєння іншомовних термінів залежить від первісного способу творення, використаного в мові-першоджерелі.

Публікації автора:

  1. Приймак О.О. Власні назви як твірні основи в українському словотворенні // Вісник Харківського університету. – Серія Філологія. – 2000. – № 473: Праці молодих учених філологічного факультету. –
    С. 159-162.

  2. Приймак О.О. Антропоніми як твірні основи для кулінарних
    термінів // Вісник Харківського університету. – Серія Філологія. – 2000. –
    № 491: Традиції Харківської філологічної школи: До 100-річчя від дня народження М.Ф.Наконечного. – С. 268-271.

  3. Приймак О.О. Відономастичні одиниці у складі кулінарних термінів // Іншомовні елементи в ономастиці України. Матеріали наукового семінару 12-13 вересня 2001 р. / Відп. ред. В.П. Шульгач. – К.: Кий, 2001. – С. 80-84.

  4. Приймак О.О. Утворення кулінарних термінів та номенів від астіонімів // Вісник Харківського національного університету ім.
    В.Н. Каразіна. – Серія Філологія. – 2002. – №538: Актуальні питання сучасної філології. – С. 141-146.

  5. Приймак О., Дубовис Г. Власні назви в кулінарії // Дивослово. –
    2002. – №5. – С. 19-21.