Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Сільськогосподарські науки / Годівля тварин і технологія кормів


Ковтун Сергій Борисович. Вплив енергетичного живлення бичків до 6-місячного віку на ефективність виробництва яловичини : Дис... канд. с.-г. наук: 06.02.02 / УААН; Інститут тваринництва. — Х., 2002. — 128 арк. : табл. — Бібліогр.: арк. 106-024.



Анотація до роботи:

Ковтун С.Б. Вплив енергетичного живлення бичків до 6-місячного віку на ефективність виробництва яловичини. Дисертація (рукопис) на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.02.02 - годівля тварин і технологія кормів. Інститут тваринництва УААН, Харків, 2002.

Проведено вивчення м’ясної продуктивності бичків чорно-рябої породи в залежності від рівня їх годівлі до 6-міс. віку. Вивчено ріст тканин і внутрішніх органів тварин, зміни лінійних та об’ємних показників росту. Встановлено, що зниження рівня годівлі в цей період більше впливає на ріст жирової тканини, ніж м’язової і кісткової; підвищення питомої маси об’ємистих кормів в раціоні збільшує довжину тонкого кишечнику в розрахунку на 100 кг живої маси і його загальну масу. У бичків, вирощених в молочний період на рівні 500-грамових приростів і переведених в наступний період на високий рівень годівлі, компенсаторного росту, як підвищення ефективності трансформації доступної для обміну енергії продуктивного обміну в чисту енергію продукції не отримано.

  1. Вирощування телят від народження до 6-міс. віку на “низькому” рівні енергетичного живлення – 0,70 МДж доступної для обміну енергії на 1 кг обмінної (W0.75) маси тіла при середньодобових приростах 550 г в порівнянні з більш інтенсивним вирощуванням телят з використанням раціонів з вмістом ДОЕ на рівні 0,96 МДж на 1 кг обмінної (W0.75) маси нераціональне економічно й енергетично внаслідок закономірного зменшення на 23,8 % приросту живої маси, 29,0 % м’язової, на 55 % жирової і 16,2% кісткової тканини, на 3 % забійного виходу, 24 кг маси туш, 20 кг м’якоті туш.

  2. Телята, вирощені до 6-місячного віку на “високому” рівні енергетичного живлення – 0,96 МДж на 1 кг W0.75 зберігають закономірну перевагу над аналогами, вирощеними при “низькому” енергетичному рівні 0,70 МДж, після переходу на однакові високоенергетичні раціони в період від 12- до 17–міс. віку за показниками середньодобових приростів живої маси, маси туш, забійного виходу, коефіцієнтів м’ясності, кількістю білка і жиру в м’якоті туш, ефективністю використання кормів.

  3. Тимчасове підвищення середньодобових приростів живої маси у бичків, яке проявляється в період після переведення з низького на більш високий рівень годівлі в 6-12-міс. віці не є результатом підвищення ефективності трансформації доступної для обміну енергії продуктивного обміну в чисту енергію продукції, що не дозволяє ці прирости тлумачити як наявність компенсаторного росту.

  4. Не встановлено явища компенсації параметрів м’ясної продуктивності бичків контрольної групи в 17-міс. віці після переведення їх в 6-місячному віці на високий рівень енергетичного живлення за показниками маси туші, внутрішнього жиру, забійного виходу, маси й виходу м’якоті в тушах, коефіцієнту м’ясності, вмісту жиру в м’якоті туш, відношення білка до жиру в тушах, вмісту енергії в 1 кг м’якоті туш, білково-якісного показника яловичини.

  5. Доведено негативний вплив зниження рівня годівлі телят до 6-місячного віку від 0,96 до 0,70 МДж на 1 кг обмінної (W0.75) на інтенсивність лінійних та об’ємних параметрів їх росту. У 6-міс. тварин зниженого рівня енергетичного живлення зменшується обхват грудей, коса довжина тулуба, ширина в маклоках та за лопатками. У 17-місячному віці вірогідна різниця зберігається по косій довжині тулуба, ширині за лопатками та обхвату грудей.

  6. Використання раціонів з високим рівнем концентрації енергії обумовлює зменшення довжини тонкого відділу кишечника та його маси у бичків у розрахунку на 100 кг живої маси .

  7. Підвищений рівень енергетичного живлення телят до 6-міс. віку позитивно впливає на рівень конверсії доступної для обміну енергії й протеїну кормів в енергію й білок м’якоті туш в цілому за повний цикл вирощування від 45-денного до 17-міс. віку; підвищуючись від 5,23 % до 6,68 % по енергії і від 7,84 до 8,73 % по протеїну за рахунок зростання синтезу в тушах білка і жиру.

  8. Підвищення рівня годівлі телят до 6-міс. віку від 0,70 до 0,96 МДж на 1 кг обмінної маси є важливим фактором зменшення витрат сукупної енергії за повний технологічний цикл вирощування бичків до 17 міс. віку на 1 кг приросту живої маси, 1 кг м’якоті туші, 1 кг білка і на 1 МДж енергії м’якоті туш.

  9. Рентабельність виробництва яловичини зростає від 42,8 до 49,1 і 57,9% внаслідок підвищення рівня енергетичного живлення телят у молочний період за рахунок зменшення витрат кормів на 1 ц приросту живої маси від 7,46 до 6,98 корм. од., зниження собівартості 1 ц приросту живої маси від 611,77 до 562,46 грн., 1 ц м’якоті від 1519,51 до 1297,45 грн., збільшення виручки від реалізації 1 голови від 3406,06 до 3913,06 грн., прибутку від реалізації 1 голови від 1020,28 до 1435,45 грн.

Публікації автора:

  1. Ковтун С.Б. Ріст та розвиток бичків чорно-рябої породи в залежності від рівня їх годівлі до 6-місячного віку //Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини: Зб.наук.пр./Харк.зоовет. ін-т.- Вип.3.-Харків, 1998.- С.114-117.

  2. Ковтун С.Б. Ефективність використання кормів на м’ясну продукцію у бичків у залежності від рівня годівлі до 6-місячного віку // Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини: 3б. наук. праць /Харк. зоовет. ін-т.- Вип.3.-Харків, 1998.-С.117-119.

  3. Ковтун С.Б. Забійні показники і якість м’яса у бичків чорно-рябої породи в залежності від рівня їх енергетичного живлення в молочний період//Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини: 3б. наук.праць /Харк. зоовет. ін-т.- Вип.3.-Харків, 1998.-С.120-122.

  4. Омельяненко А.О., Валігура В.І., Кутіков Е.С. та ін. Обмін речовин та продуктивність молодняку великої рогатої худоби при використанні в складі раціону дерті різних зернових культур // Молочне і м’ясне скотарство: Міжвідомчий тематичний науковий збірник. -Київ: Аграрна наука, 1998.-Вип.88.-С.53-60.

  5. Ковтун С.Б. Ефективність використання кормів при виробництві яловичини у залежності від рівня годівлі бичків до 6-місячного віку //Науково-технічний бюлетень ІТ УААН.- Харків, 1998.-№74.-С.24-28.

  6. Ковтун С.Б. Ріст та розвиток внутрішніх органів у бичків в залежності від рівня їх годівлі до 6-місячного віку //Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини: Зб.наук.праць Харк. зоовет. ін-т, -Вип.5,-Харків, 1999. - С.205-209.

  7. Омельяненко А.О., Валігура В.І., Кутіков Є.С., Кравцов Е.К., Ільїнський А.В., Бойко О.Д., Ковтун С.Б.. Обмін речовин та продуктивність молодняку великої рогатої худоби при використанні в складі раціону дерті різних зернових культур // Науково-технічний бюлетень. - ІТ УААН. - Харків, 2000. - № 77. - С. 70-75 (здобувачу належить оцінка ефективності використання ДОЕ).

  8. Ковтун С.Б. Використання корму бичками залежно від рівня їхньої годівлі //Тваринництво України, 2000.-№7-8. - С.25-26.

  9. Методики опытов по технологии мясного скотоводства //Методические рекомендации /Чигринов Е.И., Юрченко С.Г., Прудников В.Г., Муравьев Л.Ф., Ковтун С.Б., Сыромятникова Н.А., Пономаренко О.В., Корх И.В. -Харьков.-ИЖ УААН, 1998.-37с. (здобувачу належить підрозділ 2.10).

  10. Методичні основи науково-виробничих дослідів по технології м’ясного скотарства//Методичні рекомендації/ Чигринов Є.І., Маменко О.М., Прудников В.Г., Юрченко С.Г., Кутіков Є.С., Ковтун С.Б., Муравьов Л.Ф., Гнатушенко О.В., Сова О.А., Сиромятнікова Н.А., Пономаренко О.В., Корх І.В., Надворняк Я.М., Прусова Г.Л. -Харків: ІТ УААН, 1998.-60с.(здобувачу належить підрозділ 3.3.3.).

  11. Технологічні рішення селянських (фермерських) господарств по виробництву яловичини //Методичний і практичний посібник /Чигринов Є.І., Ковтун С.Є., Белоусова Т.М., Ковтун С.Б., Надворняк Я.М. - Харків: ІТ УААН, 1998.-60с.(дисертанту належать підрозділи 4.2, 5.2, 6.3).

  12. Ковтун С.Б. Влияние интенсивности выращивания бычков на их рост и развитие//Межвузовская научно-практическая конференция "Вклад молодых ученых и специалистов в научно-технический прогресс в сельскохозяйственном производстве". Кирг.СХИ им.К.И.Скрябина. -Фрунзе, -1990.-Ч.1.-С.128-129.

  13. Ковтун С.Б. Влияние интенсивности выращивания бычков до 6-месячного возраста на химический состав туш // Всесоюз. научн. конф. “Повышение продуктивности с.-х.животных и совершенствование мер борьбы с болезнями в условиях интенсивного ведения животноводства и создания фермерских хозяйств” // Харьк. гос. аграр. ун-т; Харьк. зоовет. ин-т.-Харьков,1991.-С.12-13.

  14. Валигура В.И., Кутиков Е.С., Ильинский А.В., Бойко А.Д., Ковтун С.Б. Системный подход к изучению минерального обмена у крупного рогатого скота//Научн. конф. Института животноводства УААН "Новое в методах зоотехнических исследований". -Харьков, 1992. -Ч.2. -С.22-26. (здобувачу належить участь в розробці системного підходу в дослідженнях).

  15. Ковтун С.Б. Влияние уровня кормления молодняка КРС до 6-месячного возраста на убойные качества//Зб.Матерiали мiжнародної наукової конференцiї, присвяченої 100-й рiчницi з дня заснування Одеської державної сiльськогоспо-дарської дослiдної станцiї.-серпень1996р.-Том 2.-Тваринництво.-Одеса.-1996.-С.26.

  1. Ковтун С.Б. Продуктивность бычков в зависимости от уровня энергетического питания в молочный период//Информационный листок ХАРПНТЭИ. -Харьков, 1997.-№22-97.-4с.

  2. Ковтун С.Б. Убойные показатели и качество мяса бычков в зависимости от уровня энергетического питания их в молочный период // Информационный листок ХАРПНТЭИ. -Харьков, 1997.-№24-97.-4с.

  3. Ковтун С.Б. Как повысить продуктивность бычков//Сільський журнал.-Харків.- 1998.-№6.-С.11.

  4. Чигринов Є.І., Радченко В.Є., Кандиба В.М., Юрченко С.Г., Муравйов Л.Ф., Марченко В.А., Кутіков Є.С., Ярмак В.С., Лютий Ю.М., Сиромятникова Н.А., Гнатушенко О.В., Ковтун С.Б., Гриненко Г.О., Корх І.В., Пономаренко О.В., Надворняк Я.М., Сова О.А. Основні технологічні напрямки наукової концепції збереження ресурсів у молочному і м’ясному скотарстві / Науково-виробничий посібник. - Харків: Інститут тваринництва УААН, 2001.-99с. (здобувачу належить підрозділ 6,3 ).

  5. Методичні основи досліджень по технології м’ясного скотарства // Методичні рекомендації. 2-е вид., перероб. і доп./Чигринов Є.І., Маменко О.М., Прудніков В.Г., Юрченко С.Г., Муравйов Л.Ф., Кутіков Є.С., Гнатушенко О.В., Ковтун С.Б., Сова О.А., Сиромятникова Н.А., Пономаренко О.В., Корх І.В., Надворняк Я.М., - Харків: ІТ УААН, 2001.-60с. (здобувачу належить підрозділ 3.3.3.).