Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Біологічні науки / Біохімія


Покотило Олег Степанович. Вплив поліненасичених жирних кислот родини ?-3 і ?-6 на ліпогенез і холестериногенез в організмі морських свинок і білих щурів за нормальних умов і при холестериновому навантаженні. : Дис... д-ра наук: 03.00.04 - 2008.



Анотація до роботи:

Покотило О.С. Вплив поліненасичених жирних кислот родин -3 і -6 на ліпогенез і холестериногенез в організмі морських свинок і білих щурів за нормальних умов і при холестериновому навантаженні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора біологічних наук за спеціальністю 03.00.04 – біохімія. Інститут біології тварин УААН, Львів. – 2008.

Дисертація присвячена вивченню особливостей синтезу окремих класів ліпідів у різних органах і тканинах білих щурів та морських свинок при навантаженні холестеролом, впливу поліненасичених жирних кислот родин -6 і -3 на їх синтез з різних попередників, мічених радіоактивним вуглецем, ліпідного і жирнокислотного профілю крові досліджуваних тварин та розробці способу зменшення у них гіперхолестеринемії, в основі якого лежить додавання до раціону ПНЖК родини -3.

У результаті проведених досліджень встановлено збільшення вмісту холестеролу та триацилгліцеролів у плазмі крові білих щурів і морських свинок при навантаженні холестеролом та зниження інтенсивності синтезу жирних кислот, холестеролу й інших класів ліпідів у досліджуваних органах і тканинах тварин обох видів, особливо у білих щурів, при гіперхолестеринемії за використання як попередника жирних кислот [6-14С] глюкози і [2-14С] лізину. Виявлено підвищення інтенсивності синтезу ліпідів в органах і тканинах білих щурів і відсутність її зміни в органах і тканинах морських свинок з гіперхолестеринемією при використанні як попередника ліпідів [1-14С] пальмітинової кислоти. Встановлено, що соняшникова олія при додаванні її до раціону тварин обох видів з гіперхолестеринемією підвищує синтез жирних кислот і окремих класів ліпідів за використання як попередника [6-14С] глюкози і [2-14С] лізину та знижує їх синтез при використанні як попередника ліпідів [1-14С] пальмітинової кислоти. Додавання риб’ячого жиру до раціону тварин істотно не впливає на синтез жирних кислот і ліпідів у досліджуваних органах і тканинах морських свинок та інгібує його в органах і тканинах білих щурів при гіперхолестеринемії.

У дисертації наведено нові дані про особливості синтезу окремих класів ліпідів із різних попередників, мічених радіоактивним вуглецем, у ряді органів і тканин білих щурів та морських свинок, про ліпідний склад їх крові при навантаженні холестеролом, а також при додаванні до їх раціону соняшникової олії, як джерела ПНЖК родини -6, а також риб’ячого жиру окремо і разом із лляною олією, як джерела ПНЖК родини -3, про біологічно активну харчову добавку “Альфа+омега”, яка характеризується антихолестериногенною дією.

  1. При згодовуванні білим щурам протягом 30 днів стандартного комбікорму з добавкою холестеролу в дозі 300 мг/кг маси тіла на добу концентрація холестеролу в плазмі крові у них була в 1,4 раза більша (р<0,01), ніж у плазмі крові тварин контрольної групи. У загальних ліпідах білих щурів із гіперхолестеринемією, порівняно з тваринами контрольної групи, виявлено достовірно меншу кількість арахідонової і більшу кількість олеїнової кислоти.

  2. Додавання до раціону білих щурів протягом вказаного періоду разом із холестеролом соняшникової олії як джерела лінолевої кислоти, а також риб’ячого жиру як джерела ейкозапентаєнової і докозапентаєнової кислот у кількості 1 мл на тварину на добу призводить до достовірного зменшення концентрації холестеролу і триацилгліцеролів у плазмі крові. У загальних ліпідах плазми крові тварин із гіперхолестеринемією, до раціону яких додавали соняшникову олію, достовірно збільшується кількість лінолевої і зменшується кількість ейкозапентаєнової кислот. У загальних ліпідах плазми крові тварин, до раціону яких додавали риб’ячий жир, достовірно збільшується кількість докозагексаєнової і зменшується кількість арахідонової кислот.

  3. Використання в раціоні білих щурів протягом вказаного періоду разом із холестеролом риб’ячого жиру та лляної олії, окремо й, особливо, разом, призводить до достовірного зниження концентрації загального холестеролу і -холестеролу та підвищення концентрації -холестеролу.

  4. У синтезі жирних кислот і ліпідів у зрізах головного мозку, печінки, слизової тонкої кишки і жирової тканини білих щурів використовується [6-14С] глюкоза і [2-14С] лізин, а у синтезі усіх класів ліпідів – [1-14С] пальмітинова кислота. Загальна радіоактивність ліпідів, синтезованих зрізами досліджуваних органів і тканин білих щурів, при інкубації з [6-14С] глюкозою зменшується в ряді: головний мозок, жирова тканина, печінка, слизова тонкої кишки, при інкубації з [1-14С] пальмітиновою кислотою і [2-14С] лізином – у ряді: слизова тонкої кишки, жирова тканина, печінка, головний мозок.

  5. Інтенсивність синтезу ліпідів при інкубації з [6-14С] глюкозою у зрізах головного мозку, печінки, слизової тонкої кишки і жирової тканини білих щурів при навантаженні холестеролом була нижча, відповідно, в 15,2; 8,1; 7,2 і 22,9 раза, при інкубації з [2-14С] лізином – у 1,3; 2,5; 1,1 і 9 разів, ніж при інкубації зрізів цих органів і тканин тварин контрольної групи. При інкубації зрізів головного мозку, печінки і жирової тканини білих щурів, до раціону яких додавали холестерол із [1-14С] пальмітиновою кислотою, інтенсивність синтезу ліпідів була, відповідно, в 1,5; 1,4 і 1,1 раза вища, ніж при інкубації зрізів вказаних органів і тканин тварин контрольної групи.

  6. Інтенсивність синтезу ліпідів у головного мозку, печінці та слизовій тонкої кишки білих щурів, до раціону яких разом із холестеролом додавали соняшникову олію, при інкубації їх зрізів з [6-14С] глюкозою і [2-14С] лізином була достовірно вища (p<0,05), а при інкубації з [1-14С] пальмітиновою кислотою – нижча (p<0,05), ніж у тих же органах і тканинах тварин контрольної групи, до раціону яких додавали холестерол.

  7. Інтенсивність синтезу ліпідів у всіх досліджуваних органах і тканинах білих щурів, до раціону яких разом із холестеролом додавали риб’ячий жир, при інкубації їх зрізів із [6-14С] глюкозою істотно не змінювалась (p<0,5), а при інкубації з [1-14С] пальмітиновою кислотою – була нижча від 3,9 до 9,6 раза, із [2-14С] лізином – від 1,1 до 2,7 раза, ніж у тварин контрольної групи.

  8. Інтенсивність синтезу ліпідів у всіх досліджуваних органах і тканинах білих щурів, до раціону яких додавали разом із холестеролом соняшникову олію і риб’ячий жир, при інкубації їх зрізів з [2-14С] лізином була вища від 1,5 до 6,2 раза, при інкубації зрізів головного мозку, слизової тонкої кишки, жирової тканини з [6-14С] глюкозою – була вища від 5,5 до 15,6 раза, а при інкубації зрізів головного мозку, печінки, жирової тканини з [1-14С] пальмітиновою кислотою – нижча від 1,3 до 2,1 раза, ніж у вказаних органах і тканинах тварин контрольної групи з гіперхолестеринемією.

  9. При згодовуванні морським свинкам протягом 30 днів стандартного раціону з добавкою холестеролу в дозі 300 мг/кг живої маси на добу концентрація холестеролу в плазмі крові у них була в 1,7 раза більша, ніж у плазмі крові тварин контрольної групи, вона достовірно знижувалася при додаванні до їх раціону риб’ячого жиру окремо і разом із лляною олією.

  10. Інтенсивність синтезу ліпідів у досліджуваних органах і тканинах морських свинок при інкубації їх зрізів з [6-14С] глюкозою зменшується в ряді: жирова тканина, головний мозок, печінка, слизова тонкої кишки, при використанні [1-14С] пальмітинової кислоти – в ряді: головний мозок, печінка, жирова тканина, слизова тонкої кишки, при використанні [2-14С] лізину – в ряді: слизова тонкої кишки, жирова тканина, печінка, головний мозок.

  11. Інтенсивність синтезу ліпідів у головному мозку, печінці, слизовій тонкої кишки і жировій тканині морських свинок при навантаженні холестеролом при інкубації їх зрізів з [6-14С] глюкозою була нижча від 2,3 до 3,2 раза, при інкубації з [2-14С] лізином – від 1,3 до 2,7 разів, а при інкубації з [1-14С] пальмітиновою кислотою – істотно не відрізнялась (p<0,5) від інтенсивності синтезу ліпідів у вказаних органах і тканинах тварин контрольної групи.

  12. Інтенсивність синтезу ліпідів у всіх досліджуваних органах і тканинах, за винятком слизової тонкої кишки морських свинок, до раціону яких разом з холестеролом додавали соняшникову олію, при інкубації їх зрізів з [6-14С] глюкозою і [2-14С] лізином була достовірно вища (p<0,05), а при інкубації з [1-14С] пальмітиновою кислотою – нижча (p<0,05), ніж в органах і тканинах тварин контрольної групи, до раціону яких додавали холестерол.

  13. Інтенсивність синтезу ліпідів у досліджуваних органах і тканинах морських свинок, до раціону яких разом із холестеролом додавали риб’ячий жир окремо і разом із лляною олією, при інкубації їх зрізів з [1-14С] пальмітиновою кислотою була достовірно нижча (p<0,05), а при інкубації з [6-14С] глюкозою і [2-14С] лізином – істотно не відрізнялась (p<0,5) від інтенсивності синтезу ліпідів у вказаних органах і тканинах тварин контрольної групи, до раціону яких додавали холестерол.

  14. Додавання до раціону білих щурів із гіперхолестеринемією біологічно активної харчової добавки “Альфа+омега”, що містить риб’ячий жир, лляну олію, вітаміни А і Е, цинк і селен, призводить до достовірного зниження у плазмі крові рівня холестеролу з 0,73 до 0,47 ммоль/л (р<0,05).

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО НАУКОВО-ПРАКТИЧНОГО ВИКОРИСТАННЯ ОДЕРЖАНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

Розроблено і запатентовано біологічно активну харчову добавку “Альфа+омега”, яка містить риб’ячий жир, лляну олію, вітаміни А і Е, цинк та селен, додавання якої до раціону білих щурів із гіперхолестеринемією знижує рівень холестеролу в крові. Проведено доклінічні дослідження на лабораторних тваринах, що дозволяють планувати її клінічне випробування у медичній практиці.

Публікації автора:

  1. Покотило О.С. Вплив риб’ячого жиру і соняшникової олії при додаванні їх до раціону щурів з експериментальною гіперхолестеринемією на вміст холестерину і триацилгліцеролів у плазмі крові // Біологія тварин. 2003. Т. 5, № 12. С. 118-121.

  2. Покотило О.С. Вміст продуктів окиснення ліпідів у плазмі крові щурів за різного вмісту ПНЖК родини -3 і -6 у їх раціоні за умов гіперхолестеринемії // Наукові записки ТДПУ. Серія: Біологія. – 2003. – № 3-4. – С. 97-100.

  3. Покотило О.С. Жирнокислотний склад ліпідів крові щурів при гіперхолестеринемії і його корекція -3 і -6 жирними кислотами // Здобутки експериментальної і клінічної медицини. – 2003. № 2. С. 40-44.

  4. Покотило О.С., Фіра Л.С., Янович В.Г. Вплив -3 і -6 жирних кислот на енергетичний обмін у тканинах щурів в умовах in vitro // Наукові записки ТДПУ. Серія: Біологія. 2004. № 1. С. 54-58.

(Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку результатів, аналіз отриманих даних, написання і підготовка статті до друку).

  1. Покотило О.С. Вплив поліненасичених жирних кислот родин -3 і -6 на синтез білків у тканинах щурів в умовах in vitro при гіперхолестеринемії // Мед. хімія. 2004. Т. 6. № 2. С. 74-76.

  2. Покотило О.С., Янович В.Г. Синтез ліпідів в органах білих щурів in vitro при використанні як попередника [6-14С] глюкози при додаванні до їх раціону риб’ячого жиру // Наукові записки ТДПУ. Серія: Біологія. 2004. № 3-4. С. 97-99.

  3. Покотило О.С., Янович В.Г. Синтез ліпідів у тканинах білих щурів при гіперхолестеринемії // Біологія тварин. 2004. Т. 6 № 1-2. С. 252-255.

  4. Покотило О.С. Доклінічні дослідження БАДу із -жирних кислот, цинку і селену як коректора порушень обміну речовин у тварин при гіперхолестеринемії // Мед. хімія. – 2005. – Т. 7. – № 1. – С. 29-32.

  5. Покотило О.С. Синтез ліпідів in vitro у жировій тканині білих щурів при навантаженні холестерином з різних попередників, мічених радіоактивним вуглецем // Наукові записки ТДПУ. Серія: Біологія. 2005. № 1-2 (25). С. 142-144.

  6. Покотило О.С. Використання [214-С] лізину в синтезі окремих класів ліпідів in vitro в тканинах білих щурів при навантаженні холестеролом // Мед. хімія. 2005. Т. 7. № 4. С. 66-68.

  7. Покотило О.С. Вплив риб’ячого жиру при додаванні його до раціону білих щурів на використання [1-14C] пальмітинової кислоти в синтезі ліпідів в їх тканинах in vitro // Здобутки клінічної і експериментальної медицини. 2005. № 1. С. 135-138.

  1. Покотило О.С. Використання [1-14C] пальмітинової кислоти у синтезі окремих класів ліпідів in vitro у тканинах білих щурів при навантаженні холестеролом // Буковинський медичний вісник. 2005.Т. 9. № 2. С. 203-205.

  2. Покотило О.С., Янович В.Г. Використання [2-14C] лізину в синтезі ліпідів у тканинах бiлих щурів in vitro // Наукові записки ТДПУ. Серія: Біологія.2006. № 1 (28). С. 99-101.

  3. Покотило О.С., Янович В.Г. Вплив ПНЖК на окремі ланки метаболізму у морських свинок за умов холестеринового навантаження // Мед. хімія. 2006. Т. 9, № 2. С. 87-90.

  4. Покотило О.С., Янович В.Г. Синтез ліпідів in vitro у печінці морських свинок з гіперхолестеринемією при додаванні до їх раціону соняшникової олії і риб’ячого жиру // Біологія тварин. 2006. Т. 8. № 1-2. С. 186-190.

  5. Покотило О.С. Використання [6-14C] глюкози в синтезі ліпідів у тканинах бiлих щурів in vitro // Вісник Чернігівського державного педагогічного університету. Серія: Біологічні науки. 2006. Т. 40. № 1. С. 74-76.

  6. Покотило O.С. Особливості синтезу ліпідів in vitro у головному мозку морських свинок при гіперхолестеринемії // Наукові записки ТДПУ. Серія: Біологія. 2006. № 2 (29). С. 112-115.

  7. Покотило O.С. Особливості синтезу ліпідів з [6-14С] глюкози in vitro у жировій тканині морських свинок при гіперхолестеринемії та при підвищенні рівня поліненасичених жирних кислот родин -6 і -3 в їхньому раціоні // Таврический медико-биологический вестник. 2006. Т. 9. № 4. С. 167-169.

  8. Покотило О.С. Вплив ПНЖК -6 і -3 на жирнокислотний склад крові морських свинок з гіперхолестеринемією // Наукові записки ТДПУ. Серія: Біологія. 2006. № 3-4 (30). С. 131-135.

  9. Покотило О.С. Вплив риб’ячого жиру, при додаванні його до раціону білих щурів з гіперхолестеринемією на використання [1-14С] пальмітинової кислоти в синтезі ліпідів в їх тканинах in vitro // Архив клинической и экспериментальной медицины. 2006. Т. 8.№ 3. С. 88-91.

  10. Покотило О.С. Синтез ліпідів in vitro у слизовій тонких кишок морських свинок з гіперхолестеринемією при додаванні до їхнього раціону соняшникової олії // Мед. хімія. 2007. Т. 11.№ 1 С. 54-57.

  11. Покотило O.С. Використання [2-14С] лізину та [6-14С] глюкози у синтезі ліпідів in vitro у тканинах морських свинок // Клінічна та експериментальна патологія. – 2007. Т. 6. № 1. С. 146-148.

  12. Покотило O.С., Янович В.Г. Синтез ліпідів in vitro у печінці морських свинок з гіперхолестеринемією при додаванні до їхнього раціону соняшникової олії // Біологічний вісник. 2007.Т. 11. № 1. С. 79-81.

  13. Покотило O.С., Янович В.Г. Особливості синтезу ліпідів in vitro у головному мозку лабораторних тварин з гіперхолестеринемією при додаванні до їхнього раціону риб’ячого жиру // Львівський медичний часопис. 2007.Т. 13. № 1-2. С. 126-129.

  14. Покотилo О.С. Активність АлАТ і АсАТ у крові білих щурів і морських свинок при додаванні до їх раціону поліненасичених жирних кислот -3 i -6 за умов холестеринового навантаження // Клінічна та експериментальна патологія. – 2007. Т. 6. № 2. С. 99-102.

  15. Покотило О.С. Синтез ліпідів у слизовій порожньої кишки морських свинок при гіперхолестеринемії in vitro // Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Біологія. 2007. № 21. С. 232-234.

  16. Покотило О.С., Янович В.Г. Ліпогенез і холестериногенез у печінці морських свинок при навантаженні холестеролом // Експериментальна та клінічна фізіологія і біохімія. 2007. № 4. С. 29-33.

  17. Покотило О.С., Янович В.Г. Вплив добавок льняної олії і риб’ячого жиру до раціону білих щурів з гіперхолестеринемією на вміст ліпідів і продуктів їх окиснення в крові // Біологія тварин. 2007.Т.9. - № 1-2. – С. 127-130.

  18. Покотило О.С., Коваль М.І. Корекція ліпідного обміну і перекисного окиснення ліпідів при гіперхолестеринемії біологічно активною добавкою “Альфа+омега” // Науковий вісник Львівської національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З.Гжицького. 2007. № 4. С. 146-148.

(Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку результатів, аналіз отриманих даних, написання і оформлення статті до друку).

  1. Покотило О.С. Патент України №14794, Біологічно активна харчова добавка “Альфа+омега”, заявл. 23.10.2006 № 200611181 опубл. 10.06.2007, Офіційний бюлетень „Промислова власність”, бюл. № 8.

  2. Покотило О.С. Вплив -3 жирних кислот на обмін ліпідів у крові щурів // Матеріали міжнародної конференції студентів і молодих вчених. Тернопіль, 2003. С. 78.

  3. Покотило О.С. Вплив різних джерел -3 і -6 жирних кислот на ліпідний профіль крові у щурів за умов гіперхолестеринемії // Матеріали науково-практичної конференції з міжнародною участю “Створення, виробництво, стандартизація, фармакоекономіка лікарських засобів та біологічно активних добавок”. Тернопіль, Укрмедкнига,2004. С. 401-404.

  4. Покотило О.С. Вплив -3 і -6 жирних кислот на коагуляції крові у щурів за умов гіперхолестеринемії // Матеріали конференції молодих вчених і студентів СДМУ. Суми, – 2004. - С. 60-61.

  5. Покотило О.С., Тиш І.І., Трач П.М. Вплив -3 і -6 жирних кислот на енергетичний обмін у тканинах щурів в умовах in vitro за нормальних умов і при гіперхолестеринемії // Матеріали конференції студентів і молодих вчених. Тернопіль, 2004.С. 125.

(Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку результатів, аналіз отриманих даних, написання і підготовку тез до друку).

  1. Покотило О.С., Козицька І.Я., Бітус А.В. Синтез ліпідів у тканинах білих щурів in vitro з [1-14С] пальмітинової кислоти при додаванні риб’ячого жиру і холестерину до їх раціону // Міжнародна конференція студентів і молодих вчених.Тернопіль, 2005. С. 96.

(Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку результатів, аналіз отриманих даних, написання і підготовку тез до друку).

  1. Покотило О.С. Вміст продуктів окиснення ліпідів у плазмі крові морських свинок за різного вмісту ПНЖК родини -3 і -6 у їх раціоні за умов гіперхолестеринемії // Матеріали I-ї Міжнародної науково-практичної конференції “Науково-технічний прогрес і оптимізація технологічних процесів створення лікарських препаратів” Тернопіль: Укрмедкнига, 2006. С. 204-205.

  2. Осінчук О.В., Покотило О.С. Активність АлАТ і АсАТ у крові морських свинок за різного вмісту ліпідів у їх раціоні // Матеріали Міжнародного Конгресу студентів і молодих вчених. Тернопіль 12-13 травня 2006 р. С. 56.

(Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку результатів, аналіз отриманих даних, написання і оформлення тез до друку).

  1. Покотило О.С., Янович В.Г. Вплив соняшникової олії і риб’ячого жиру на використання [2-14C] лізину у синтезі ліпідів тканинах білих щурів з гіперхолестеринемією // Тези конференції “Роль месенджерних систем у патогенезі патологічних процесів різної етіології” – Тернопіль, – Мед. хімія. 2007. Т. 11 . № 4 С. 98.