1. Проведено дослідження загального вмісту ліпідів і співвідношення окремих їх класів у печінці, грудному м'язі, шкірі, слизовій порожньої кишки і яєчнику курчат і курей яєчного кросу "Tetra-SL" у різному віці та інтенсивності синтезу ліпідів в умовах in vitro при використанні як попередника [1-14C]оцтової і [1-14C]пальмітинової кислот; впливу соняшникової олії і залишкової фракції риб’ячого жиру (препарат "Вітатек") при додаванні їх до раціону курей-несучок на вміст і синтез окремих класів ліпідів у названих органах і тканинах при використанні як маркера [1-14C]пальмітинової і [1-14C]ліноленової кислот, на яєчну продуктивність, ліпідний і жирнокислотний склад яєць. 2. Загальний вміст ліпідів у грудному м'язі й шкірі курей значно підвищується в період з 30- до 180-денного, в печінці - з 180- до 300-денного віку. У шкірі він значно більший, ніж у печінці і, особливо - у скелетному м'язі. Вікові зміни вмісту окремих класів ліпідів у цих органах і тканинах курей специфічні для кожного з них окремо і залежать від віку і стадії яйцекладки. 3. У загальних ліпідах печінки курей у період з 30- до 60-денного віку зменшується вміст олеїнової кислоти, а в період з 30- до 120-денного віку збільшується вміст лінолевої і арахідонової кислот. 4. Інтенсивність синтезу основних класів ліпідів (фосфоліпідів, триацилгліцеролів, холестеролу) в грудному м'язі, шкірі, слизовій порожньої кишки і яєчнику курей в умовах in vitro при використанні як попередника [1-14C]оцтової та [1-14C]пальмітинової кислот значно підвищується з 60- до 180-денного віку, в печінці її зміни мають коливальний характер. Інтенсивність синтезу ліпідів з вказаних попередників у шкірі курей значно вища, ніж в інших органах і тканинах. 5. Інтенсивність окиснення [1-14C]оцтової і [1-14C]пальмітинової кислот у печінці, слизовій порожньої кишки, грудному м'язі й шкірі курей в умовах in vitro значно підвищується з 30- до 120-денного віку, а з 120- до 300-денного віку - істотно не змінюється, або знижується. 6. При згодовуванні курям-несучкам соняшникової олії і залишкової фракції риб'ячого жиру у вигляді добавок до комбікорму в кількості 3% (за масою) загальний вміст ліпідів у печінці і шкірі зменшується, а в грудному м'язі істотно не змінюється. 7. У загальних ліпідах жовтка яєць при згодовуванні курям-несучкам соняшникової олії збільшується вміст лінолевої і зменшується вміст арахідонової кислот, при згодовуванні препарату "Вітатек" - збільшується вміст докозапентаєнової та докозагексаєнової кислот і зменшується вміст вільного холестеролу. 8. При згодовуванні курям-несучкам соняшникової олії і, особливо, препарату "Вітатек" у печінці, грудному м'язі і яйцепроводі знижується інтенсивність синтезу триацилгліцеролів, у слизовій порожньої кишки – інтенсивність етерифікації холестеролу при використанні як маркера [1-14C]пальмітинової кислоти; у печінці, грудному м'язі, слизовій порожньої кишки підвищується інтенсивність синтезу фосфоліпідів при використанні як попередника [1-14C]ліноленової кислоти. 9. При згодовуванні курям-несучкам соняшникової олії і препарату "Вітатек" інтенсивність окиснення [1-14C]пальмітинової кислоти у печінці і скелетному м'язі курей підвищується, а в шкірі - знижується. Згодовування курям препарату "Вітатек" посилює окиснення [1-14C]пальмітинової кислоти в слизовій порожньої кишки, а [1-14C]ліноленової кислоти - в шкірі і яйцепроводі. 10. Яєчна продуктивність курей, яким згодовували соняшникову олію і препарат "Вітатек", була відповідно на 7 і 11 % більшою, ніж у курей контрольної групи. |