Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Біологічні науки / Біохімія


Седлик Анатолій Анатолійович. Вплив віку і жирнокислотного складу жирових добавок до раціону на обмін ліпідів у тканинах курей та їх продуктивність: Дис... канд. с.-г. наук: 03.00.04 / УААН; Інститут біології тварин. - Л., 2002. - 142арк. - Бібліогр.: арк. 117-142.



Анотація до роботи:

Седлик А.А. Вплив віку і жирнокислотного складу жирових добавок до раціону на обмін ліпідів у тканинах курей та їх продуктивність. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 03.00.04 - біохімія. - Інститут біології тварин УААН, Львів, 2002.

У дисертації представлені нові дані про вікові особливості обміну ліпідів в органах і тканинах курей яєчного кросу "Tetra-SL", а також про вплив згодовування соняшникової олії і залишкової фракції риб'ячого жиру (препарат "Вітатек") на інтенсивність синтезу ліпідів і енергетичних процесів у їх тканинах, ліпідний і жирнокислотний склад жовтка яєць та продуктивність. Інтенсивність синтезу фосфоліпідів, триацилгліцеролів і холестеролу в грудному м'язі, шкірі, слизовій порожньої кишки та яєчнику курей в умовах in vitro при використанні як попередника [1-14C]оцтової і [1-14C]пальмітинової кислот значно підвищується з 60- до 180-денного віку. При згодовуванні несучкам соняшникової олії і, особливо, препарату "Вітатек" у печінці, грудному м'язі знижується інтенсивність синтезу триацилгліцеролів і підвищується інтенсивність синтезу фосфоліпідів при використанні як маркера відповідно [1-14C]пальмітинової і [1-14C]ліноленової кислот. У ліпідах жовтка яєць при згодовуванні курям-несучкам препарату "Вітатек" збільшується вміст ПНЖК родини n-3: С22:5 , С22:6 та зменшується вміст вільного холестеролу. Яєчна продуктивність курей, яким згодовували соняшникову олію і препарат "Вітатек" була відповідно на 7 і 11 % вищою, ніж у курей контрольної групи.

1. Проведено дослідження загального вмісту ліпідів і співвідношення окремих їх класів у печінці, грудному м'язі, шкірі, слизовій порожньої кишки і яєчнику курчат і курей яєчного кросу "Tetra-SL" у різному віці та інтенсивності синтезу ліпідів в умовах in vitro при використанні як попередника [1-14C]оцтової і [1-14C]пальмітинової кислот; впливу соняшникової олії і залишкової фракції риб’ячого жиру (препарат "Вітатек") при додаванні їх до раціону курей-несучок на вміст і синтез окремих класів ліпідів у названих органах і тканинах при використанні як маркера [1-14C]пальмітинової і [1-14C]ліноленової кислот, на яєчну продуктивність, ліпідний і жирнокислотний склад яєць.

2. Загальний вміст ліпідів у грудному м'язі й шкірі курей значно підвищується в період з 30- до 180-денного, в печінці - з 180- до 300-денного віку. У шкірі він значно більший, ніж у печінці і, особливо - у скелетному м'язі. Вікові зміни вмісту окремих класів ліпідів у цих органах і тканинах курей специфічні для кожного з них окремо і залежать від віку і стадії яйцекладки.

3. У загальних ліпідах печінки курей у період з 30- до 60-денного віку зменшується вміст олеїнової кислоти, а в період з 30- до 120-денного віку збільшується вміст лінолевої і арахідонової кислот.

4. Інтенсивність синтезу основних класів ліпідів (фосфоліпідів, триацилгліцеролів, холестеролу) в грудному м'язі, шкірі, слизовій порожньої кишки і яєчнику курей в умовах in vitro при використанні як попередника [1-14C]оцтової та [1-14C]пальмітинової кислот значно підвищується з 60- до 180-денного віку, в печінці її зміни мають коливальний характер. Інтенсивність синтезу ліпідів з вказаних попередників у шкірі курей значно вища, ніж в інших органах і тканинах.

5. Інтенсивність окиснення [1-14C]оцтової і [1-14C]пальмітинової кислот у печінці, слизовій порожньої кишки, грудному м'язі й шкірі курей в умовах in vitro значно підвищується з 30- до 120-денного віку, а з 120- до 300-денного віку - істотно не змінюється, або знижується.

6. При згодовуванні курям-несучкам соняшникової олії і залишкової фракції риб'ячого жиру у вигляді добавок до комбікорму в кількості 3% (за масою) загальний вміст ліпідів у печінці і шкірі зменшується, а в грудному м'язі істотно не змінюється.

7. У загальних ліпідах жовтка яєць при згодовуванні курям-несучкам соняшникової олії збільшується вміст лінолевої і зменшується вміст арахідонової кислот, при згодовуванні препарату "Вітатек" - збільшується вміст докозапентаєнової та докозагексаєнової кислот і зменшується вміст вільного холестеролу.

8. При згодовуванні курям-несучкам соняшникової олії і, особливо, препарату "Вітатек" у печінці, грудному м'язі і яйцепроводі знижується інтенсивність синтезу триацилгліцеролів, у слизовій порожньої кишки – інтенсивність етерифікації холестеролу при використанні як маркера [1-14C]пальмітинової кислоти; у печінці, грудному м'язі, слизовій порожньої кишки підвищується інтенсивність синтезу фосфоліпідів при використанні як попередника [1-14C]ліноленової кислоти.

9. При згодовуванні курям-несучкам соняшникової олії і препарату "Вітатек" інтенсивність окиснення [1-14C]пальмітинової кислоти у печінці і скелетному м'язі курей підвищується, а в шкірі - знижується. Згодовування курям препарату "Вітатек" посилює окиснення [1-14C]пальмітинової кислоти в слизовій порожньої кишки, а [1-14C]ліноленової кислоти - в шкірі і яйцепроводі.

10. Яєчна продуктивність курей, яким згодовували соняшникову олію і препарат "Вітатек", була відповідно на 7 і 11 % більшою, ніж у курей контрольної групи.

Публікації автора:

1. Седлик А.А., Янович В.Г. Вплив віку і фізіологічного стану на вміст загальних ліпідів і окремих їх класів в органах і тканинах курей-несучок // Наук.-техн. бюл. Ін-ту. біології тварин УААН.- Львів, 2000.- Вип. 2.- С. 84-87. (Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку, аналіз і опис отриманих даних).

2. Седлик А.А., Янович В.Г. Вплив віку на синтез ліпідів в органах і тканинах курей // Біологія тварин.- 2000.- Т. 2, № 2.- С. 106-110. (Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку, аналіз і опис отриманих даних).

3. Седлик А.А., Янович В.Г. Окиснення [1-14C]пальмітинової кислоти в тканинах курей у різному віці за умов in vitro // Наук. вісн. Львів. держ. академії вет. медицини.- Львів, 2000.- Т. 2, № 3-4.- С. 82-84. (Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку, аналіз і опис отриманих даних).

4. Седлик А.А. Синтез ліпідів у тканинах курей-несучок в умовах in vitro при додаванні соняшникової олії і препарату "Вітатек" до їх раціону // Біологія тварин.- 2001.- Т. 3, № 1.- С. 71-75.

5. Седлик А.А., Янович В.Г. Зміни вмісту окремих класів ліпідів у тканинах курей-несучок при додаванні до їх раціону соняшникової олії і препарату "Вітатек" // Вісник Львів. держ. аграр. ун-ту.- Львів, 2001.- № 5.- С. 552-556. (Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку, аналіз і опис отриманих даних).

6. Sedlyk A., Kusnjak G., Smolianinov K., Yanovich V. The influence of addition of sunflower oil and "Vitatec" preparation to laying hens diet on in vitro lipid and protein synthesis // Proc. I-st Polish-Ukrainian sci. conf. "Animal sciences in the XXI century".- Krakow (Poland).- 2001.- P. 185-191. (Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку, аналіз і опис даних з синтезу ліпідів).

7. Седлик А.А., Янович В.Г. Зміни жирнокислотного складу ліпідів жовтка яєць курей при згодовуванні їм соняшникової олії і препарату "Вітатек" // Міжвід. темат. наук. зб. "Птахівництво".- Борки, 2001.- Вип. 51.- С. 326-330. (Дисертант провів експериментальні дослідження, статистичну обробку, аналіз і описання отриманих даних).

8. Sedlyk A.A., Kusnjak G.M. Age peculiarities of proteins and lipids synthesis in the hen tissues // III Symp. Ukraine-Osterreich "Landwirtschaft: Wissenschaft und Praxis".- Tschernivci.- 2000.- P. 119. (Дисертант провів експериментальні дослідження, аналіз і опис даних з синтезу ліпідів).