Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Економічні науки / Економіка та управління народним господарством


Суха Ірина Василівна. Вибір стратегій для забезпечення конкурентоспрможності підприємств молочної промисловості : Дис... канд. наук: 08.00.04 - 2008.



Анотація до роботи:

Суха І. В. Вибір стратегій для забезпечення конкурентоспроможності підприємств молочної промисловості. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеню кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (харчова промисловість). – Національний університет харчових технологій. – Київ, 2008.

У дисертаційній роботі досліджено теоретичні та прикладні аспекти забезпечення конкурентоспроможності молокопереробних підприємств. На основі узагальнення теоретичного матеріалу визначено сутність понять конкуренція, конкурентоспроможність підприємства, організаційно-економічний механізм забезпечення конкуренто-спроможності молокопереробних підприємств, стратегія, маркетингова конкурентна стратегія. Систематизовано існуючі підходи до оцінки конкурентоспроможності підприємств.

На основі здійсненого аналізу сучасного стану виробництва молока, визначено проблеми, які необхідно вирішити, враховуючи ратифікацію угоди щодо вступу України до СОТ. З’ясовано рівень конкурентоспроможності вітчизняних підприємств, перспективи їх подальшого розвитку. Апробована методика інтегральної оцінки конкурентоспроможності молочної продукції певних торгових марок дозволила за допомогою обраних характеристик продукції оцінити їх популярність.

Розроблено методику вибору привабливих для розвитку певним підприємством сегментів. Визначено підходи до формування набору маркетингових конкурентних стратегій із врахуванням цілей підприємства, його потенційних можливостей, зміни зовнішнього середовища, прогнозу розвитку ринкових сегментів. Запропоновано використання комбінації методик оцінки конкурентоспроможності для переконання у правильності вибору сегментів.

У дисертаційній роботі представлено теоретичне узагальнення та здійснено розробку і обґрунтування методичних та прикладних засад забезпечення конкурентоспроможності продукції молокопереробних підприємств шляхом вибору привабливих для розвитку ринкових сегментів та формування набору маркетингових конкурентних стратегій. Основні висновки та результати, одержані при проведенні досліджень, є такими:

1. Здійснено уточнення існуючих підходів до визначення понять „конкуренція”, „конкурентоспроможність підприємства”, „стратегія”, „маркетингова конкурентна стратегія”, „стратегія розвитку підприємства”, що дало змогу сформувати інструментарій забезпечення досягнення визначеного рівня конкурентоспроможності підприємств молочної промисловості.

2. Встановлено, що однією із основних причин загострення конкурентної боротьби серед підприємств галузі стала нестача сировини для завантаження існуючих виробничих потужностей, навіть у період максимального надходження сировини (пік сезонності), що призводить до закриття окремих із них або ж поглинання потужними виробниками молочної продукції. Результати виконаних досліджень показують, що консолідація зусиль найбільших підприємств – виробників молочної продукції надає їм переваги у веденні господарської діяльності, отриманні найкращих результатів роботи, утриманні конкурентних позицій та покращенні власного конкурентного статусу, що відображається зміною підприємств – лідерів та перерозподілом ринкових часток в певних сегментах.

3. Проведений аналіз конкурентних позицій вітчизняних молокопереробних підприємств по різних сегментах ринку доводить, що кожне потужне підприємство має високий конкурентний статус в одних сегментах, тоді як у інших – може займати слабкі ринкові позиції. З метою підвищення рівня конкурентного стану підприємства розроблено методичний підхід до формування організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності, що сприятиме якнайшвидшому досягненню визначених стратегічних цілей.

4. Для з'ясування популярності торгових марок потужних підприємств галузі (на прикладі сегменту питного молока) адаптовано методику інтегральної оцінки конкурентоспроможності молочних продуктів. Виділено найбільш конкурентоспроможні торгові марки питного молока, визначено чинники, які формують їх конкуренто-спроможність. Доведено, що один вид продукції одного товаровиробника під різними торговими марками може мати різний рівень конкурентоспроможності.

5. Запропоновано методику обґрунтування доцільності надання переваги у розвитку визначених груп продукції і ринкових сегментів та апробовано її шляхом виконання розрахунків для ВАТ „Галактон” та ВАТ „Яготинський маслозавод”. Проведений аналіз дав змогу виявити перспективні для розвитку ВАТ „Галактон” ринкові сегменти, а для ВАТ „Яготинський маслозавод” розподілити асортиментний ряд продукції за зонами привабливості і зробити висновок щодо створення збалансованого асортиментного портфелю підприємства. Отримані результати сприяли визначенню напрямків їх подальшого розвитку. Для здійснення перевірки правильності обрання перспективних для розвитку груп продукції та сегментів запропоновано підхід, який включає в себе поєднання визначених методик аналізу: методу, що базується на теорії конкурентних переваг М. Портера, визначенні популярності та прихильності споживачів до торгових марок шляхом проведення анкетування, інтегральної оцінки конкурентоспроможності продукції, АВС – ХYZ аналізу, прогнозування розвитку ринкових сегментів.

6. Базуючись на проведених дослідженнях шляхом узагальнення отриманих аналітичних результатів обраними методиками оцінки конкурентоспроможності підприємства було сформовано рейтинг вибору сегментів для конкретних підприємств галузі. Запропоновано підприємствам набір маркетингових конкурентних стратегій, який враховує їх рівень розвитку, структуру портфелю торгових марок, прогноз зростання ємності ринкових сегментів, можливі зміни зовнішнього середовища тощо.

7. Реалізація сукупності теоретико-методичних положень та рекомендацій по забезпеченню конкурентоспроможності молокопереробних підприємств сприятиме підвищенню ефективності їх функціонування та розвитку в мінливих ринкових умовах господарювання зумовлених недостатньою сировинною базою та введенням міжнародних стандартів якості в зв’язку зі вступом України до СОТ.

Публікації автора:

Статті у наукових фахових виданнях:

1. Суха І. В. Економічна сутність конкурентоспроможності в сучасних умовах господарювання / І. В. Суха // Зб. наук. праць Черкаського держ. технологічного ун-ту. Серія: Економічні науки. – 2005. – Вип. 15. – С. 309–313.

2. Суха І. В. Формування маркетингових конкурентних стратегій підприємств молокопереробної промисловості / І. В. Суха // Наук. праці Нац. ун-ту харч. технологій. – 2006. – № 19. Ч. І. – С. 40–43.

3. Суха І. В. Організаційно-економічний механізм управління конкурентоспроможністю молокопереробних підприємств / І. В. Суха // Наук. праці Нац. ун-ту харч. технологій. – 2007. – № 21. – С. 118–121.

4. Суха І. В. Сучасний стан сировинної бази та тенденції розвитку ринку молока та молокопродуктів в Україні / І. В. Суха // Вісник Хмельницького нац. ун–ту. Серія: Економічні науки. – 2007. – № 4, Т. 2 (94). – С. 178 – 180.

5. Суха І. В. Пропозиції по покращенню роботи молоко-переробної галузі на етапі підготовки до вступу у СОТ / І. В. Суха // Наук. праці Нац. ун-ту харч. технологій. – 2008. – № 24. – С. 117–120.

Тези доповідей:

6. Суха І. В. Світовий ринок молока і молочних продуктів: матеріали 70–ї наук. конф. молодих вчених, аспірантів і студентів [„Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті”], (Київ, 20 – 21 квіт. 2004 р.) / М-во освіти і науки України, Нац. ун-т харч. технологій. – К.: Нац. ун–т харч. технологій, 2004. – Ч. І. – С. 60.

7. Суха І. В. Стратегічний розвиток – основа формування конкурентоспроможності підприємства: матеріали 71-ої наук. конф. молодих вчених, аспірантів і студентів [„Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті”], (Київ, 18 – 19 квіт. 2005 р.) / М-во освіти і науки України, Нац. ун-т харч. технологій. – К.: Нац. ун-т харч. технологій, 2005. – Ч. І. – С. 54– 55.

8. Суха І. В. Значення конкурентоспроможності в сучасних умовах господарювання: матеріали 72-ої наук. конф. молодих вчених, аспірантів і студентів [„Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті”], (Київ, 17 – 18 квіт. 2006 р.) / М-во освіти і науки України, Нац. ун-т харч. технологій. – К.: Нац. ун-т харч. технологій, 2006. – Ч. І. – С. 54.

9. Суха І. В. Формування маркетингових конкурентних стратегій підприємств молокопереробної промисловості: матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. [„Управління організаційно-технічними та фінансово – економічними змінами на промислових підприємствах”], (Київ, 23 – 24 бер. 2006 р.) / М-во освіти і науки України, М-во агропром. політики України, Нац. ун-т харч. технологій. – К.: Нац. ун-т харч. технологій, 2006. – С. 63–64.

10. Суха І. В. Організаційно-економічний механізм управління конкурентоспроможністю молокопереробних підприємств: матеріали ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. [„Проблеми економіки підприємств в умовах сталого розвитку”], (Київ, 15 – 16 бер. 2007 р.) / М-во освіти і науки України, М-во агропром. політики України, Нац. ун-т харч. технологій. – К.: Нац. ун-т харч. технологій, 2007. – С. 42.

11. Суха І. В. Важливість гармонізації національних стандартів на молочну продукцію до міжнародних вимог: матеріали 73-ї наук. конф. молодих учених, аспірантів і студентів [„Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті”], (Київ, 23 – 24 квіт. 2007 р.) / М-во освіти і науки України, Нац. ун-т харч. технологій. – К.: Нац. ун-т харч. технологій, 2007. – С. 68.

12. Суха І. В. Пропозиції по покращенню роботи молокопереробної галузі перед вступом до СОТ: матеріали Міжнар. наук.-техн. конф. [„Інноваційні технології, проблеми якості і безпеки сировини та готової продукції у м'ясній та молочній промисловості”], (Київ, 27 – 28 лист. 2007 р.) / М-во освіти і науки України, Деп. харч. промисловості М-ва агропром. політики України, Нац. ун-т харч. технологій, Нац. Асоц. Укрм'ясо”, Спілка молочних підприємств України, Асоц. „Українське морозиво та заморожені продукти”, Асоц. „Укрмолпром”, Асоц. „Укрконсервмолоко”, К.: Нац. ун-т харч. технологій, 2007. – С. 105–106.

13. Суха І. В. Сучасні системи контролю якості продукції в молочній промисловості: матеріали ІV Міжнар. наук-прак. конф. [„Проблеми економіки підприємств в умовах сталого розвитку”] (Київ, 3 – 4 квіт. 2008 р.) / М-во освіти і науки України, М-во агропром. політики України, Нац. ун-т харч. технологій, К.: Нац. ун-т харч. технологій, 2008. – С. 56–57.