Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Сільськогосподарські науки / Селекція рослин


Коруняк Ольга Петрівна. Вихідний матеріал для селекції сортів сої харчового напряму для умов лісостепової та степової зон України : дис... канд. с.-г. наук: 06.01.05 / УААН; Селекційно-генетичний ін-т - Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення. - О., 2005.



Анотація до роботи:

Коруняк О. П. Вихідний матеріал для селекції сортів сої харчового напряму, для умов лісостепової та степової зон України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття вченого ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.01.05 – селекція рослин. – Селекційно - генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства і сортовивчення Української академії аграрних наук. – Одеса. – 2005 р.

Робота присвячена вивченню існуючого та характеристиці нового вихідного матеріалу для використання в селекції сортів сої харчового напряму, придатних для вирощування в умовах Лісостепу та Степу України. Викладені результати трьохрічного (2001-2003 рр.) вивчення колекційних сортозразків сої в умовах Лісостепу та Степу України за тривалістю вегетаційного періоду та його залежністю від місця вирощування. Виділені форми з низькою реакцією на тривалість світлового періоду. Встановлено кореляційні зв’язки тривалості вегетаційного періоду та періоду “сходи-цвітіння” з продуктивністю та ознаками, що її визначають; проаналізована мінливість основних господарсько цінних ознак. Вивчений біохімічний склад насіння колекційних сортозразків сої, виділені форми, що рекомендуються для використання в селекції сої на покращений біохімічний склад насіння. Методом штучної гібридизації створено цінний вихідний матеріал.

У дисертації наведено теоретичне обґрунтування і нове вирішення наукових завдань, що полягають у виділенні вихідного матеріалу із колекції світового генофонду сої для створення високоадаптивних сортів харчового напряму.

  1. Аналіз літературних джерел показав, що для потреб сучасної харчової промисловості потрібні спеціальні сорти сої харчового напряму. Для забезпечення стабільних врожаїв вони повинні бути добре адаптовані до різних умов вирощування. Тому створення і виділення вихідного матеріалу для їх селекції є важливим і актуальним.

  2. Вихідний матеріал сої, представлений в колекціях, має значне різноманіття за проявом реакції генотип-середовище. Виділено ряд сортів з мінімальною реакцією на еколого-географічні умови вирощування: Соната, Effi, Rana, Caloria, Sito, Амурська 350, Артеміда, Альтаїр, Чорнобура, Karikachi, Toyosuzu. Запропоновано класифікацію сортотипів за характером реакції на різні еколого-географічні умови вирощування. Доведено можливість створення форм сої з майже нейтральною реакцією генотип-середовище.

  3. Серед великого набору колекційних сортозразків сої різного походження виділено джерела високої продуктивності та ознак, що її визначають, придатні для використання в селекційних програмах Лісостепу та Степу України. Найбільш перспективними за комплексом ознак виявились сорти Sostene, Evans, MON- 27, Lambert, Чорнобура, Амурська 350, Уманська1, Чернівецька 9, Аркадія одеська, Альтаїр.

  4. В межах вивченого генофонду встановлено істотну міжсортову різницю за продуктивністю, ознаками, що її визначають та біохімічними показниками якості насіння в умовах Лісостепу та Степу України. Найбільш високе варіювання мали показники ознак: вміст ліпоксигенази в насінні, висота прикріплення нижнього бобу, висота рослин, кількість насінин на рослині, продуктивність однієї рослини, активність інгібітору трипсину. Середній ступінь варіювання мали вміст в насінні уреази і маса 1000 насінин. Менш мінливими були вміст олії і білка.

  5. Вміст білка та олії в насінні сої не залежить від тривалості вегетаційного періоду та його основних фаз. Грунтово-кліматичні умови вирощування мають значний вплив на біохімічний склад насіння. Найбільша кількість стабільних за вмістом білка в насінні форм походить із далекосхідного регіону (Китай, Японія, Далекий Схід Росії).

  6. За вмістом незамінних амінокислот соя в значній мірі переважає горох, нут і квасолю. При створенні сортів харчового напряму доцільно вести селекцію на збільшення метіоніну, який є лімітуючою амінокислотою білка сої.

  1. При вирощуванні сої в лісостеповій і степовій зонах чітко проявляються позитивні кореляційні зв’язки висоти рослин сої з висотою прикріплення нижнього бобу, кількістю насінин на рослині та масою насіння з однієї рослини. Висота рослин та висота прикріплення нижнього бобу позитивно корелюють з тривалістю вегетаційного періоду та тривалістю періоду “сходи – цвітіння”. Маса насіння з однієї рослини позитивно корелює з кількістю насінин на рослині. Стабільної залежності насіннєвої продуктивності однієї рослини від маси 1000 насінин у сортозразків, вирощених в умовах обох зон не виявлено.

  2. У посушливих умовах степової зони України високопродуктивний сорт сої харчового типу має виділяється напівдетермінантним типом росту, висотою рослин 75-90 см. Основні параметри продуктивності рослин: маса насінин на рослині 18-20 г, кількість насінин 80-100, маса 1000 насінин 230-250 г. Вміст білка повинен бути не менше 42%, активність інгібіторів трипсину 25-28 мг/г, вміст ліпоксигенази й уреази 0,1 і 1,0-1,2, відповідно, колір насіннєвої кожури і рубчика жовтий або кремовий.

Для лісостепової зони сорт такого типу повинен відрізнятись детермінантним типом росту, висотою рослин 85-100 см, підвищеною холодостійкістю на початкових фазах онтогенезу та близькою до нейтральної фотоперіодичною реакцією.

  1. Доведено роль сорту при визначенні таких технологічних ознак насіння сої, як швидкість набухання та розм’якшення в процесі волого-теплової обробки.

  2. Рівень гетерозису та ступінь домінування господарсько цінних ознак у гібридів першого покоління залежать від генетичних особливостей батьківських пар і погодних умов місця вирощування.

Публікації автора:

  1. Січкар В. І., Коруняк О. П., Голохоринська М. Г. Біохімічні й технологічні показники насіння нових сортів сої // Зб. наук. пр. Селекційно-генетичного інституту НАЦ НАІС. – Одеса, 2003. – Вип. 4 (44). – С. 143-147 (Доля авторства 80%: проведення досліджень, узагальнення результатів).

  2. Голохоринська М. Г., Мікус В. Є., Коруняк О. П. Ефективність штучної гібридизації в умовах південно-західного регіону Лісостепу України // Селекція на стабільне виробництво рослинного білка. Зб. наук. пр. Луганського національного аграрного університету. – Луганськ, 2002. – С. 91-94 (Доля авторства 20%: проведення досліджень, узагальнення результатів).

  3. Січкар В. І., Лаврова Г. Д., Коруняк О. П. Народно-господарське значення сої та використання її у харчовій промисловості // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2003. – Вип. 3 (23), Т. 2. – С. 324-333 (Доля авторства 50%: проведення досліджень, узагальнення результатів).

  4. Сорт сої Ксеня: А.с. № 04216 Україна, Державна комісія по випробуванню та охороні сортів рослин / М. Г. Голохоринська, Н. Я. Ковальчук, О. П. Коруняк, В. Є. Мікус.

  5. Січкар В. І., Лаврова Г. Д., Коруняк О. П. Вихідний матеріал для селекції сортів сої харчового використання в умовах Півдня України // Фактори експериментальної еволюції організмів. – К: Аграрна наука, 2003. – С. 316-322 (Доля авторства 40%: проведення досліджень, узагальнення результатів).

  6. Голохоринська М. Г, Мікус В. С., Коруняк О. П. Селекція сої на ранньостиглість в умовах південно-західної частини Лісостепу України // Cultura plantelor de camp – rezultate si persective: Materialele conf. int. st. – practice, 24-25 iunie 2004. – P.145-147 (Доля авторства 30%: проведення досліджень, узагальнення результатів).

  7. Golohorynska M. G., Korunjak O. P. Soya selection on early ripeness in conditions of south-western part of Ukrainian partiollu-wooded steppe // III Symposium Ukraine – Osterreich. Landwirtschaft: Wissennschaft und Praxis. – Tschernivci, 2000. – P. 27.

  8. Голохоринська М.Г., Коруняк О.П. Рекомендації по вирощуванню сої.–Чернівці.–2001.–10с (Доля авторства 50%: проведення досліджень, узагальнення результатів).

  9. Біленька І. Р., Коруняк О. П. Порівняльна характеристика технологічних властивостей деяких сортів сої // Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. – Одеса, 2004. Вип. 27. – С. 50-54 (Доля авторства 80%: проведення досліджень, узагальнення результатів).

10. Січкар В.І., Ганжело О.І., Лаврова Г.Д., Коруняк О.П Методи, напрямки і практичні результати селекції сої в умовах південного Степу України // Міжвідомчий тематичний науковий збірник інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва: Селекція і насінництво. – 2005. –Вип. 90. – С. 35-44 (Доля авторства 25%: проведення досліджень, узагальнення результатів).

11. Голохоринська М.Г., Вихристюк М.А., Мікус В.Є., Коруняк О.П. Перспективи селекції та вирощування сої в умовах південно-західному регіоні Лісостепу України // Міжвідомчий тематичний науковий збірник інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва: Селекція і насінництво. – 2005. –Вип. 90. – С. 44-49 (Доля авторства 25%: проведення досліджень, узагальнення результатів).