Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Фармацевтичні науки / Фармацевтична хімія та фармакогнозія


Кузнєцова Вікторія Юріївна. Вивчення біологічно активних речовин Vitis vinifera та створення на їх основі лікарських засобів : Дис... канд. фармац. наук: 15.00.02 / Національний фармацевтичний ун-т. — Х., 2006. — 181, [12]арк. : рис., табл. — Бібліогр.: арк. 163-181.



Анотація до роботи:

Кузнєцова В.Ю. “Вивчення біологічно активних речовин Vitis vinifera та створення на їх основі лікарських засобів”. – Рукопис.

Дисертація на здобуття вченого ступеня кандидата фармацевтичних наук за спеціальністю 15.00.02 – фармацевтична хімія та фармакогнозія. Національний фармацевтичний університет, Харків, 2006.

Дисертація присвячена вивченню біологічно активних речовин листя та вичавок винограду культурного сортів Ізабелла та Каберне-Совіньйон. Проведені системні фітохімічні та фармакологічні дослідження винограду культурного. Досліджено якісний склад та кількісний вміст різних груп біологічно активних речовин у листі та вичавках винограду сортів Ізабелла та Каберне-Совіньйон.

З листя та вичавок винограду виділено в індивідуальному стані та встановлено структуру 35 речовин: 2 похідних бензойної кислоти, 4 гідроксикоричних кислоти, 3 похідних кумарину, 18 флавоноїдів, 5 антоціанів, 1 стільбену, 2 органічних кислот.

Розроблено спосіб отримання густого екстракту з листя винограду культурного сорту Ізабелла, для якого визначена гостра токсичність та гепатопротекторна активність. Для подрібнених вичавок винограду сорту Каберне-Совіньйон проведені фармакологічні дослідження на здатність їх впливати на імунні процеси.

Розроблені проекти АНД на лікарську рослинну сировину “Листя винограду культурного сорту Ізабелла”, “Вичавки винограду культурного сорту Каберне-Совіньйон” та “Густий екстракт з листя винограду культурного сорту Ізабелла”

  1. Вперше проведено комплексне вивчення біологічно активних речовин Vitis vinifera, сортів, що є промисловими в Україні.

  2. За допомогою якісних реакцій, хроматографічних методів аналізу, тривимірної скануючої спектрофлуоріметрії в листі та вичавках винограду культурного сортів Ізабелла та Каберне-Совіньйон виявлені полісахариди, вільні та зв’язані цукри, дубильні речовини, гідроксикоричні кислоти, флавоноїди, антоціани, стільбени, щавлева кислота, хлорофіли та каротиноїди.

  3. З листя та вичавок винограду сорту Ізабелла та вичавок винограду сорту Каберне-Совіньйон виділено в індивідуальному стані 35 речовин. На основі фізико-хімічних властивостей вихідних речовин та продуктів їх хімічних перетворень, даних УФ-, ІЧ-, ПМР спектроскопії, порівнянні з вірогідними зразками встановлено їх структуру: похідні бензойної кислоти - галова та елагова кислоти; гідроксикоричні кислоти – кавова, хлорогенова, неохлорогенова, n-кумарова кислоти; гідроксикумарини – умбеліферон, скополетин, ескулетин; флавони – апігенін, лютеолін; флавоноли –кверцетин, кемпферол, мірицетин, ізорамнетин; С-глікозиди флавонів – вітексін, сапонаретин, гомоорієнтин; глікозиди кемпферолу – астрагалін, нікотифлорин; глікозиди кверцетину – авікулярин, гіперозид, ізокверцитрин, кверцитрин, рутин; глікозид ізорамнетину – ізорамнетин-3-О--D-глюкопіранозид; флаван – таксифолін; антоціани – дельфінідин-3-О-глікозид, мальвідин-3-О-глікозид, ціанідин-3-О-глікозид, мальвідин-3,5-диглікозид, ціанідин-3,5-диглікозид; стільбен – ресвератрол; органічні кислоти – щавлева та винна кислоти. З них елагова кислота, апігенін, ізорамнетин, нікотифлорин, ізорамнетин-3-О--D-глюкопіранозид, таксифолін виділені вперше.

  4. Одержані фракції полісахаридів з листя та вичавок винограду: водорозчинні полісахариди, пектинові речовини, геміцелюлози А і Б; вперше методом хроматографії на папері вивчено їх мономерний склад.

  5. Визначено кількісний вміст зв’язаних амінокислот, вміст макро- і мікроелементів, вільної і зв’язаної щавлевої кислоти. З речовин фенольної природи визначено кількісний вміст флавоноїдів, гідроксикоричних кислот, дубильних речовин (перманганатометричний та комплексонометричний метод), суми поліфенольних сполук у перерахунку на галову кислоту.

  6. Вперше запропоновані оптимальні умови для максимального вилучення антоціанів з вичавок винограду культурного сортів Ізабелла та Каберне-Совіньйон та визначено їх кількісний вміст.

  7. Отримані ліпофільні фракції та визначено в них кількісний вміст вільних жирних кислот, хлорофілів та каротиноїдів.

  8. Розроблено спосіб одержання густого екстракту з листя винограду культурного сорту Ізабелла.

  9. Проведено стандартизацію отриманого густого екстракту та визначена його гостра токсичність і гепатопротекторна активність. На спосіб одержання екстракту з листя винограду культурного отримано патент України на корисну модель № 15746.

  10. Вперше проведені фармакологічні дослідження на здатність подрібнених вичавок винограду культурного сорту Каберне-Совіньйон впливати на імунні процеси.

  11. Розроблені проекти АНД на “Листя винограду культурного сорту Ізабелла”, “Вичавки винограду культурного сорту Каберне-Совіньйон”, “Густий екстракт з листя винограду культурного сорту Ізабелла”.

Публікації автора:

  1. Кузнєцова В.Ю., Кисличенко В.С. Вивчення ліпофільного складу червоноплодих сортів винограду культурного // Збірн. Наук. Праць співроб. КМАПО ім. П.Л. Шупіка. - 2003. - вип. 12, кн.2. - С. 784-788. (Особистий внесок - отримання експериментальних даних, узагальнення даних, написання статті).

  2. Вплив екстракту з листя винограду на показники перекисного окислення ліпідів у мишей та щурів на фоні дії хлориду кадмію / Загайко А.Л., Вороніна Л.М., Набока О.І., Кисличенко В.С., Кузнєцова В.Ю. // Клінічна фармація - 2003. - Т. 7, № 1. - С. 45-49. (Особистий внесок – участь у проведенні експериментальних дослідженнь та написанні статті).

  3. Кузнєцова В.Ю., Кисличенко В.С. Поліфенольні сполуки винограду культурного // Медична хімія. - 2004. - Т. 6, № 1. - С. 54-63. (Особистий внесок - виконання експерименту, узагальнення даних, написання статті).

  4. Вивчення антиокиснювальної активності фенольних комплексів винограду культурного in vitro / Вороніна Л.М., Файзуллін О.В., Кузнєцова В.Ю., Загайко А.Л., Стрельченко К.В. // Медична хімія. - 2005. - Т. 7, № 2. - С. 89-91. (Особистий внесок – участь у проведенні експериментальних дослідженнь та написанні статті).

  5. Кузнєцова В.Ю., Кисличенко В.С. Вибір оптимальних умов екстракції антоціанів з вичавок винограду культурного // Медична хімія. - 2005. - Т. 7, № 4. - С. 56-57. (Особистий внесок - отримання експериментальних даних, узагальнення даних, написання статті).

  6. Кузнєцова В.Ю., Кисличенко В.С. Вивчення полісахаридного та елементного складу вичавок винограду культурного // Фармацевтичний журнал - 2005. - № 3. - С. 95-97. (Особистий внесок - отримання експериментальних даних, узагальнення даних, написання статті).

  7. Кузнєцова В.Ю., Кисличенко В.С. Амінокислотний склад вичавок винограду культурного // Фітотерапія. Часопис. - 2005. - № 1. - С. 55-57. (Особистий внесок - отримання експериментальних даних, узагальнення даних, написання статті).

  8. Липиды и липофильные компоненты некоторых лекарственных растений / Кисличенко В.С., Новосел Е.Н., Кузнецова В.Ю., Вельма В.В., Болоховец А.С. // Химия природных соединений. - № 2. – 2006. - С. 182-183. (Особистий внесок - узагальнення даних, написання статті).

  9. Патент України на винахід № 59681А А 61К35/78. Спосіб одержання поліфенольного комплексу "Флавітин" з протизапальною, анальгетичною, противиразковою та антиоксидантною активністю / Кисличенко В.Ю., Адель Ахмад Халіль Абуюсеф (JO), Кузнєцова В.Ю., Вороніна Л.М., Король В.В., Набока О.І. Заявл. 15.11.2002; Опубл. 15.09.2003 Бюл. № 9. (Особистий внесок – участь у патентному пошуку, проведення досліджень, узагальнення результатів, участь у підготовці матеріалів патенту).

  10. Патент України на корисну модель № 15745 А61К 36/00. Спосіб одержання засобу з гепатопротекторною активністю / Кузнєцова В.Ю., Кисличенко В.С., Яремчук О.О., Башура О.Г., Файзуллін О.В. Заявл. 16.01.2006; Опубл. 17.07.2006 Бюл. № 7. (Особистий внесок – участь у патентному пошуку, проведення досліджень, узагальнення результатів, участь у оформленні матеріалів патенту).

  11. Выделение биологически активных комплексов из лекарственного растительного сырья и изучение их связи "структура - биологическая активность" / Кисличенко В.С., Ковалев В.Н., Комисаренко А.Н., Дроговоз С.М., Новосел Е.Н., Кузнецова В.Ю., Борисенко Е.И. // Связь "структура - свойства" биологически активных веществ: Материалы научно-практического семинара (20-22 мая, 2002 г.). - Гурзуф, 2002. - С.10-14.

  1. Кузнєцова В.Ю., Кисличенко В.С. Вивчення якісного складу генеративних органів винограду культурного сорту "Ізабелла" // Наука і соціальні проблеми суспільства: медицина, фармація, біотехнологія: Тези доповідей III Міжнародної науково-практичної конференції (21-23 травн., 2003 р.). - Х., 2003. - С. 174.

  2. Распределение флавоноидов в органах и тканях крыс после введения суммарного комплекса из листьев винограда / Воронина Л.Н., Загайко А.Л., Набока О.И., Чумак Е.И., Кисличенко В.С., Кузнецова В.Ю. // Биологически активные природные соединения винограда: применение в медицине продуктов с высоким содержанием полифенолов винограда: Материалы научной конференции (19 февр., 2003 г.). - Симферополь, 2003. - С. 194-197.

  3. Кисличенко В.С., Кузнєцова В.Ю. Перспективи використання винограду культурного в фітотерапії // Фітотерапія в реабілітації хворих: Збірник тез науково-практичної конференції. – К., 2003. – С. 92-93.

  4. Кузнєцова В.Ю., Кисличенко В.С. Перспективи використання вичавок винограду для створення нових лікарських засобів // Перспективи створення в Україні лікарських препаратів різної спрямованості дії: Матеріали Всеукраїнського науково-практичного семінару (26 лист., 2004 р.). - Х., 2004. - С. 248-251.

  5. Кузнєцова В.Ю., Кисличенко В.С. Вичавка винограду культурного як перспективне джерело отримання біологічно активних добавок // Створення, виробництво, стандартизація, фармакоекономіка лікарських засобів та біологічно активних добавок: Матеріали науково-практичної конференції з міжнародною участю. - Тернопіль, 2004. - С. 113-115.

  6. Получение и изучение пектинов из различных видов ЛРС / Кисличенко В. С., Новосел Е.Н., Кузнецова В.Ю., Болоховец А.С. // Актуальные проблемы образования, науки и производства в фармации: Материалы научно-практической конференции (18-19 окт., 2005 г.). - Ташкент, 2005. - С. 108-109.

  7. Кузнєцова В.Ю., Кисличенко В. С. Вивчення кількісного вмісту щавлевої кислоти в листі та вичавках винограду культурного // Досягнення та перспективи розвитку фармацевтичної галузі України: Матеріали VI Національного з‘їзду фармацевтів України (28-30 вер., 2005 р.). - Х., 2005. - С. 739.

  8. Кузнєцова В.Ю., Бурд Н.Б., Кисличенко В. С. Використання тривимірної спектроскопії для якісного аналізу ліпофільних екстрактів // Методи хімічного аналізу: Тези доповідей Другого міжнародного симпозіуму (14-17 черв., 2005 р.). - Ужгород, 2005. - С. 24-25.

  9. Kislichenko V. S., Kuznetsova V.Yu., Juravel I.A. The phytochemical studies of grape leaves // 6th International Symposium on the chemistry of natural compounds (SCNC) (28-29 Jun. 2005). - Ankara-Turkey, 2005. - P. 54.