Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Технічні науки / Первинна обробка та зберігання продуктів рослинництва


Яцух Олег Васильович. Зберігання яблук сортів Ренет Симиренка, Голден Делішес та Кримське зимове, оброблених розчином хлориду кальцію після збирання, в степовій зоні Криму : дис... канд. с.-г. наук: 05.18.03 / Уманський держ. аграрний ун- т. - Умань, 2006.



Анотація до роботи:

Яцух О.В. Зберігання яблук сортів Ренет Симиренка, Голден Делішес та Кримське зимове, оброблених розчином хлориду кальцію після збирання, в степовій зоні Криму. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 05.18.03 – первинна обробка та зберігання продуктів рослинництва. – Уманський державний аграрний університет, Умань, 2006.

Дисертація присвячена розробці нових елементів технології зберігання яблук з використанням водного розчину хлориду кальцію для післязбиральної обробки та поліетиленової плівки для пакування. Вивчено вплив водного розчину хлориду кальцію та способу пакування на природну втрату маси плодів, фізіологічні розлади та мікробіологічні захворювання, вихід товарної продукції, щільність м'якуша та основні компоненти хімічного складу плодів. Установлено оптимальну концентрацію водного розчину хлориду кальцію при тривалому зберіганні яблук сортів Ренет Симиренка, Голден Делішес, Кримське зимове.

Здійснено впровадження запропонованої технології зберігання у виробництво, наводяться дані про економічну ефективність.

У дисертації наведено теоретичне обґрунтування наукової проблеми продовження тривалості зберігання яблук пізнього строку достигання сортів Ренет Симиренка, Голден Делішес і Кримське зимове шляхом застосування післязбиральної обробки плодів водним розчином хлориду кальцію з наступним зберіганням в ящиках, вистелених поліетиленовою плівкою (конвертом).

За результатами досліджень сформульовані наступні висновки:

  1. У вітчизняній і зарубіжній науковій літературі чимало відомостей про вплив умов середовища на тривалість та якість зберігання плодів зерняткових культур і збереженість в них основних компонентів хімічного складу. Однак ці дослідження проводили в різних умовах, що не дає змоги використовувати їх безпосередньо для степової зони Криму.

  2. Післязбиральна обробка яблук водним 4% розчином хлориду кальцію тривалістю дві хвилини та зберігання їх в ящиках, вистелених поліетиленовою плівкою (конвертом), сприяє продовженню терміну зберігання плодів сорту Ренет Симиренка на 60 днів, на 89 – Голден Делішес і на 63 – Кримське зимове, а також збільшує вихід вищого та першого товарних сортів, відповідно, на 27,4, 34,6 та 25,4%. Кращою є післязбиральна обробка яблук 4% розчином хлориду кальцію протягом двох хвилин і зберігання їх в ящиках, вистелених поліетиленовою плівкою (конвертом).

  3. Післязбиральна обробка яблук 4% розчином хлориду кальцію сприяє зниженню природних втрат маси: для яблук сорту Ренет Симиренка – на 56,8-82,7%, Голден Делішес – 77,5-83,8% і Кримське зимове – 72,6-83,0%.

  4. При обробці плодів 4% розчином хлориду кальцію з експозицією 2 хвилини максимально скорочуються втрати продукції від мікробіологічних пошкоджень для яблук досліджуваних сортів.

  5. Використання 4% розчину хлориду кальцію дає можливість звести до мінімуму втрати від фізіологічних розладів: для яблук сорту Голден Делішес – до 0,11%, а для плодів сортів Ренет Симиренка і Кримське зимове – практично усунути їх цілком.

  6. Домінуючий вплив на зміну щільності м’якуша яблук сортів Ренет Симиренка, Голден Делішес і Кримське зимове виявив фактор “концентрація розчину хлориду кальцію” – відповідно, 74,7; 56,7 і 72,6%; дещо менша роль фактора “тип упаковки” – відповідно, 16,7; 38,9 і 18,2%. Чітко вираженого по роках виконання досліджень впливу фактора “тривалість обробки плодів” на щільність м’якуша не встановлено.

  7. Використання для післязбиральної обробки яблук 4% розчину хлориду кальцію та зберігання їх в ящиках, вистелених поліетиленовою плівкою (конвертом), сприяє зменшенню втрат сухих розчинних речовин на 7,7-14,3% для яблук сорту Ренет Симиренка, на 8,8-16,1% – Голден Делішес і на 8,2-22,7% – Кримське зимове; зниженню втрат титрованих кислот, відповідно, в 1,17-1,54; 1,56-2,43 і 1,54-1,9 рази; цукрів, відповідно, на 1,21-2,0; 1,23-1,84 та 1,23-2,0 рази і аскорбінової кислоти в 1,23-1,38; 1,58-2,48 і 1,37-3,37 рази. Впливу тривалості обробки на хімічний склад яблук не виявлено.

  8. Між показниками виходу вищого та першого товарних сортів після зберігання і природними втратами маси встановлено тісну зворотну залежність: для плодів сорту Ренет Симиренка (упаковка стандартна) – r=-0,85±0,22, для плодів в упаковці “конверт” – r=-0,89±0,19; для Голден Делішес – відповідно, r=-0,87±0,21 і r=-0,92±0,22; для плодів сорту Кримське зимове – відповідно, r=-0,81±0,18 і r=-0,84±0,18. Також виявлено тісну зворотну залежність між виходом вищого та першого товарних сортів після зберігання і кількістю плодів, уражених мікробіологічними захворюваннями: для сорту Ренет Симиренка (упаковка стандартна) – r=-0,80±0,18, для плодів в упаковці “конверт” – r=-0,54±0,24; для Голден Делішес – відповідно, r=-0,91±0,23 та r=-0,83±0,25; і сорту Кримське зимове – відповідно r=-0,64±0,27 і r=-0,50±0,24.

  9. Післязбиральна обробка яблук 4% розчином хлориду кальцію та використання поліетиленової плівки (упаковки “конверт”) для тривалого зберігання плодів сортів Ренет Симиренка, Голден Делішес і Кримське зимове забезпечують стабільний високий прибуток (260-534 грн/т) і на 23,0-28,1% збільшують рентабельність їх зберігання.

Публікації автора:

  1. Яцух О.В. Вплив обробки водними розчинами хлориду кальцію, типу упаковки на товарну якість плодів яблуні та їх стійкість до фізіологічних розладів і мікробіологічних захворювань // Зб. наук. пр. Уманського ДАУ. – Умань, 2004. – Вип. 58. – С. 283-295.

    Яцух О.В. Фактори зберігання плодів – основні складові зниження їх природних втрат маси // Зб. наук. пр. Уманського ДАУ. – Умань, 2005. – Вип. 59. – С. 179-187.

    Яцух О.В. Зв’язок динаміки щільності м'якоті яблук з типом упаковки та післязбиральною обробкою їх водним розчином хлориду кальцію // Зб. наук. пр. Уманського ДАУ. – Умань, 2005. – Вип. 61. – С. 468-474.

    Яцух О.В. Шляхи підвищення лежкості плодів яблуні пізніх строків достигання // Садівництво України: традиції, здобутки, перспективи. – Корсунь-Шевченківський: ПП Майдаченко І.С., 2005. – С. 385-392.