Библиотека диссертаций Украины Полная информационная поддержка
по диссертациям Украины
  Подробная информация Каталог диссертаций Авторам Отзывы
Служба поддержки




Я ищу:
Головна / Біологічні науки / Біохімія


Фріштак Олена Мирославівна. Жирнокислотний склад ліпідів природних кормів рибоводних ставів та тканин ставових риб. : Дис... канд. наук: 03.00.04 - 2009.



Анотація до роботи:

Фріштак О. М. Жирнокислотний склад ліпідів природних кормів рибоводних ставів та тканин ставкових риб. Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогогосподарських наук за спеціальністю 03.00.04 – біохімія. – Інститут біології тварин УААН, Львів, 2008.

У дисертаційній роботі наведені дані про жирнокислотний склад загальних ліпідів і неетерифікованих форм вищих жирних кислот природних кормів (зообентосу, зоопланктону, фітопланктону та вищої водної рослинності) рибоводних ставів західного регіону України та його зміни під час вегетаційного періоду (з травня по серпень). Встановлено також жирникислотний склад загальних ліпідів і фракції неетерифікованих жирних кислот у печінці та скелетних м’язах лускатого коропа, білого товстолоба і білого амура впродовж вегетаційного періоду. Показано зміни чисельності та біомаси природних кормів (зообентосу, зоопланктону, фітопланктону та вищої водної рослинності) у ставі під час вегетаційного періоду та відносної швидкості росту різних видів ставкових риб (лускатого коропа, білого товстолоба та білого амура) впродовж вегетаційного періоду. Встановлено зміни вмісту жирних кислот загальних ліпідів і неетерифікованих форм вищих жирних кислот у печінці та скелетних м’язах різних видів ставкових риб під час вегетаційного періоду. Зокрема виявлено зв'язок між високим вмістом поліненасичених жирних кислот родини n-3 у фітопланктоні і вищих водних рослинах та їх вмістом у скелетних м’язах білого товстолоба і білого амура. Встановлено, що відношення між вмістом поліненасичених жирних кислот родин n-3 і n-6 у печінці і скелетних м’язах білого товстолоба та білого амура є значно більшим, ніж у цих тканинах у лускатого коропа.

Встановлено жирнокислотний склад загальних ліпідів і НЕЖК у природних кормах (зообентосі, зоопланктоні, фітопланктоні та вищій водній рослинності) рибоводних ставів західного регіону України на різних стадіях вегетаційного періоду та його зв’язок з жирнокислотним складом загальних ліпідів і НЕЖК у печінці і скелетних м’язах ставкових риб різних видів – любінського лускатого коропа, білого товстолоба та білого амура. Встановлено позитивний вплив ліпідів природних кормів ставів на харчову та біологічну цінність м’яса рослиноїдних риб.

1. Ліпіди природних кормів різних видів рибоводних ставів суттєво відрізняються між собою за вмістом і співвідношенням окремих жирних кислот. Вміст насичених, мононенасичених і поліненасичених жирних кислот у жирнокислотному спектрі загальних ліпідів зообентосу становить відповідно 22,2–22,6; 51,3–53,4 і 23,1–26,2 %, зоопланктону – 4,5–16,4; 26,3 – 27,8 і 53,8–67,6 %, фітопланктону – 10,0–12,3; 13,9–17,3 і 70,3–75,2 %, вищої водної рослинності – 10,1–10,8; 15,2–15,4 і 74,1–74,7 %. Відношення між вмістом поліненасичених жирних кислот родин n-3 і n-6 у загальних ліпідах зообентосу, зоопланктону, фітопланктону та вищої водної рослинності становить відповідно 0,27–0,32; 1,37–1,76; 4,64–5,53 і 1,78–2,69.

2. Різниці у вмісті насичених, мононенасичених і поліненасичених жирних кислот у жирнокислотному складі неетерифікованих жирних кислот зообентосу, зоопланктону, фітопланктону та вищої водної рослинності ставу суттєво не відрізняється від різниць у їх вмісті у жирнокислотному спектрі загальних ліпідів.

3. Найбільша чисельність та біомаса зообентосу у рибоводних ставах виявлена в липні, зоопланктону – у червні, фітопланктону – у серпні. Зообентос у ставах в основному представлений хірономідами та олігохетами, зоопланктон – коловертками, гіллястовусими та веслоногими рачками, фітопланктон – протококовими водоростями, вища водна рослинність – роголисником темнозеленим, рогозою, уруттю колосистою та очеретом.

4. Вміст насичених, мононенасичених і поліненасичених жирних кислоту жирнокислотному спектрі загальних ліпідів печінки любінського лускатого коропа становить відповідно 7,6–15,4; 25,8–34,1 і 50,4–62,7 %, білого товстолоба – 7,0–12,6; 27,5–28,6 і 58,7–64,2 %, білого амура – 6,5–10,6; 23,5–25,8 і 25,9–67,7 %. Відношення між вмістом поліненасичених жирних кислот родин n-3 і n-6 у загальних ліпідах печінки любінського лускатого коропа, білого товстолоба та білого амура становить відповідно 2,21–2,75; 3,47–4,09 і 4,18–4,78. Під час вегетаційного періоду вміст насичених жирних кислот у жирнокислотному складі загальних ліпідів печінки всіх видів ставкових риб зменшується, а рівень поліненасичених жирних кислот – підвищується.

5. У жирнокислотному спектрі загальних ліпідів скелетних м’язів любінського лускатого коропа відносний вміст насичених, мононенасичених і поліненасичених жирних кислот становить відповідно 14,3–91,0; 37,5–52,2 і 28,8–48,2 %, білого товстолоба – 13,2–19,7; 31,9–41,3 і 34,8–54,9, білого амура – 12,0–17,4; 29,7–39,8 і 42,8–58,3 %. Відношення між вмістом поліненасичених жирних кислот родин n-3 і n-6 у загальних ліпідах скелетних м’язів любінського лускатого коропа, білого товстолоба та білого амура становить відповідно 0,78–1,41; 1,81–2,34 і 2,37–3,05. Під час вегетаційного періоду вміст насичених і мононенасичених жирних кислот у жирнокислотному складі загальних ліпідів скелетних м’язів у всіх видів ставкових риб вірогідно зменшується, а рівень поліненасичених жирних кислот – підвищується.

6. Встановлено прямий зв'язок між вмістом поліненасичених жирних кислот родини n-3 (ліноленової, ейкозапентаєнової та докозагексаєнової) у природних кормах ставів та їх концентрацією у скелетних м’язах рослиноїдних видів риб (білого товстолоба, білого амура), що позитивно впливає на харчову та біологічну цінність м’яса.

Публікації автора:

1. Блага О. М. Сезонна динаміка концентрації неетерифікованих форм жирних кислот (НЕЖК) у природних кормах ставів / О. М. Блага // Науково-технічний бюлетень Інституту тваринництва. Харків, 2006. — № 94. — С. 42–52.

2. Блага О. М. Особливості росту різних видів ставкових риб та вмісту високомолекулярних жирних кислот (ВЖК) у їх скелетних м’язах / О. М. Блага // Науково-технічний бюлетень Інституту біології тварин УААН, ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок . — Львів, 2007. — Вип. 8. № 1/2. С. 14–25.

3. Блага О. М. Концентрація високомолекулярних жирних кислот (ВЖК) у печінці різних видів ставкових риб / О. М. Блага // Рибогосподарська наука України. — Київ, 2008. — Вип. 1. — С. 49–56.

4. Блага О. М. Сезонна динаміка концентрації неетерифікованих жирних кислот (НЕЖК) в зообентосі ставів західного регіону України / О. Блага, Й. Рівіс // Біологія тварин. — Львів, 2006. — Т. 8, № 1–2. — С. 168 –171. (Дисертант відібрала зразки зообентосу ставу, провела його гідробіологічні дослідження, виділила із нього неетерифіковані форми жирних кислот, статистично опрацювала та узагальнила результати досліджень, написала статтю).

5. Блага О. М. Екологічна характеристика та жирнокислотний склад зообентосу ставів / О. Блага, Й. Рівіс // Науково-технічний бюлетень Інституту біології тварин УААН, ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок. Львів, 2006. — Вип. 7, № 1–2, — С. 201–205. (Дисертант відібрала зразки зообентосу ставу, провела його гідробіологічні дослідження, виділила із нього високомолекулярні жирні кислоти загальних ліпідів, статистично опрацювала та узагальнила результати досліджень, написала статтю)

6. Блага О. М. Кількість, маса та жирнокислотний склад загальних ліпідів фітопланктону ставкової води / О. Блага, Й. Рівіс // Наук. вісник Львівської нац. акад. вет. медицини ім. С.З. Гжицького. — Львів, 2006. — Т. 8 (№ 2). — Ч. 2. — С. 3–7. (Дисертант відібрала зразки фітопланктону ставу, провела його гідробіологічні дослідження, виділила із нього жирні кислоти, статистично опрацювала та узагальнила результати досліджень, написала статтю).

7. Блага О. М. Вміст високомолекулярних жирних кислот (ВЖК) загальних ліпідів у водній рослинності нагульного ставу / О. Блага, Й. Рівіс // Міжвідомчий тематичний науковий збірник. — Київ, 2006. — Вип. 65. — С. 152–156. (Дисертант відібрала зразки вищої водної рослинності ставу, провела її гідробіологічні дослідження, виділила із неї жирні кислоти, статистично опрацювала та узагальнила результати досліджень, написала статтю).

8. Рівіс Й.Ф. Спосіб підвищення продуктивності та біологічної цінності ставкових риб / Й.Ф. Рівіс, І.І. Грициняк, М.М. Цап, О.М. Блага // Аграрна наука — виробництву. — Київ, 2008. — № 3. — С. 25 (Дисертант відібрала зразки зообентосу, виділила із нього жирні кислоти і визначила їх вміст, статистично опрацювала та узагальнила результати досліджень).

9. Патент № 28798. Україна. МПК (2006) А 23К 1/00, А 01 К 61/00. Спосіб підвищення продуктивності та якості продукції ставкових риб / Й. Ф. Рівіс, І. І. Грициняк, М. М. Цап, О.М. Блага / Заявка № u 200708246. Заявлено 19. 07. 2007. Опубліковано 25. 12. 2007. — Бюлетень № 21. — 6 с. (Дисертант відібрала зразки зообентосу, виділила із нього жирні кислоти і визначила їх концентрацію, статистично опрацювала та узагальнила результати досліджень).